Sedara2ku...

28 November 2008

Tokbah


Gambar kat atas tu Pak Man atau kami panggil Tokbah, ayah kesayangan saya. Handsome tak? Eligible bachelor sejak 11 tahun dulu.. lahir tahun 1939, kiranya masa perang dunia ke2, tokbah masih belum reti apa-apa. tapi sempatlah merasa kesusahan hidup zaman lepas perang.
Cuti sekolah ni tokbah busy, especially hujung minggu. Sejak dah tak kerja, tokbah jadi tukang masak, joint-venture dengan x-menantu, Pakngah Yasin. Speciality mereka, nasi beriyani gam. (fid, himawari & kawan2 yang masih bachelor, kalau nak buat wedding of the year contact le .. nanti boleh minta harga kawan2)
Setiap petang lepas balik dari sekolah sufyan kat rumah tokbah sementara tunggu ayahnya balik kerja. Tokbah ni selaras dengan namanya Rahman, orangnya memang pengasih. Dia sabar melayan kerenah sufyan. Cucu kandung tokbah ada 13, cucu instant 5, cucu sedara, cucu angkat tak pernah kira. Macam promosi tokbah pulak, tapi memang nak promote jugak. Sekarang ni mokcu dah pindah rumah sendiri, tinggal le tokbah sendirian.. rasa2nya dah patut cari tokmak baru...

23 November 2008

Cerita hari ni..


tadi tengok drama tv3, tak tahu tajuk sebab mula tengok cerita dah start. Sedih tengok watak budak spastik yang kena pukul dengan abang dan mak tiri dia. Teringat sufyan, kadang-kadang, bila dia tak dapat control pergerakan, apa yang ada dekat dengan dia semua terpelanting. Cuma mungkin sufyan lebih bernasib baik sebab budak tu terencat akal. Cerita tu sungguh-sungguh mendatangkan keinsafan. Syabas Murali Abdullah. drama-drama pengarah ni selalu sarat dengan mesej.

Cerita pasal sufyan pulak, sekarang ni dia dah conquer PC kat rumah. Sufyan dah pandai chatting kat yahoo messenger. Sekarang ni dia selalu chat dengan Kak Eika, Cik Abeng & Cik CT. pantang tengok orang-orang tu online, mesti dia bagi salam. Dia yang on PC, buka YM, check siapa online dan terus chatting. Mula-mula tu orang yang terima mesej tu macam tak percaya, tapi bila kadang-kadang dapat mesej merapu (sufyan tertekan 2-3 huruf sekali), barulah mereka percaya.

Pokda Halim dah berlepas balik ke New Zealand petang tadi. Pagi tadi kami jumpa dia di Airport. Mula-mula dia nak naik keretapi ke bas dari JB, last-last naik flight. Alasannya pulak paling kelakar. Katanya dia nak mandi dulu sebab perjalanan hampir 48 jam. Transit kat KL, Brunei, Auckland, baru le sampai Hamilton. Agaknya bila pokda sampai Hamilton, sure dah bau ala-ala lembu susu New Zealand. Selamat Jalan Pokda. Semoga cita-cita Pokda untuk meneruskan pelajaran hingga ke peringkat tertinggi dimakbulkan Allah.

20 November 2008

Tak suka, tak suka, tak suka

Salam semua,

Tak suka betul lah tengok TV sekarang ni.. tengah syok menikmati cerita, keluar pulak iklan cerita hantu . TAK SUKA!!!!!!

Dulu dah betullah kerajaan tak benarkan buat cerita hantu dan khurafat. Kenapa pulak tiba2 longgar. Untuk orang yang suka tengok cerita hantu tu, biarlah mereka jumpa hantu mereka di panggung wayang. Kalau nak tengok DVD/VCD pun biarlah kat rumah mereka sendiri saja. Kenapa hantu tu mesti keluar di kaca TV rumah semua penduduk di Malaysia, Singapura, Brunei dan sebahagian dari selatan Thailand serta Indonesia?

Anak2 dah minta berteman nak pergi dapur..bukannya dapur rumah orang, dapur rumah sendiri! Kenapa kita sekat minda anak2 kita dengan cerita hantu sebegini?

03 November 2008

Jalan-jalan : MELAKA


Inilah 4 orang anak saya yang terlebih aktif.

Menara Taming sari


Dengan sabar beratur menunggu giliran untuk menaiki menara.





Salam,

Aktiviti kami sekeluarga yang akan dikongsi bersama anda, jalan-jalan tanpa perancangan. Pagi Sabtu lepas x-adik ipar saya call, "boringlah.. jalan jom!" petang tu kami dah sampai Air Keroh, Melaka. Tok Abah yang plan nak cat rumah pun postponed kerja, ikut jugak.

Hotel memang tak book. cari punya cari dapat bilik kat puteri resort. Budak-budak suka sebab swimming pool dia memang best. Malam tu kami makan ikan bakar di Alai. Terima kasih pada Ina & Tolkha sekeluarga yang menunjukkan tempat makan dan seterusnya temankan kami makan. Budak-budak dah penat mandi kolam, segala makanan yang sampai di meja semua licin dalam sekelip mata. Macam ikan piranha! Kami hairan kenapa lah orang tu letak nasi lemak banyak2 atas meja, mana nasi putihnya? Rupa-rupanya memang cara makan ikan bakar disitu dengan nasi lemak.

Nasi lemak tu pulak... panas dan ada kelainan sikit pada baunya.. rasa macam bau kuih koci. Memang sedap, sampai tak perasan dua tapis yang diletak diatas meja dah kosong! Terima kasih Yasin, malam tu Yasin belanja.

Tengahari semalam (Ahad), kami makan Kari Kepala Ikan di Semabok. Jalan ramai-ramai ni memang semangatnya lain sikit. Dengan tak malunya minta buah pelam kat pokok didepan restoran haji isenin (kalau salah tulis nama restoran ni minta maaf). Lepas makan, kami ke Menara Taming Sari. Cuba bayangkan anda naik lif yang transparent boleh tengok pemandangan luar, lepas tu boleh pusing 360 degree. kecut perut tau!. Lepas tu kami cadang nak naik river cruise, tapi tak jumpa jalan ke ferry terminal. Mungkin kerajaan negeri Melaka boleh buat kempen kesedaran pelancongan kepada petugas-petugas di tourism attraction di Melaka. Kami ni setahun sekali ke Melaka, manalah tahu terminal feri untuk river cruise tu kat mana...

Melaka memang tourism oriented. Kerjasama dari semua pihak, sampai gelas plastik mengisi air yang dijual ditepi jalan pun tertera visit Malaysia.Cuma saya tak berkenan langsung bila melihat orang yang menjual air dan buah-buahan potong sambil menghisap rokok. Tak dapat bayangkan habuk rokok mereka terbang dan masuk dalam air yang dijual.

Maghrib kami sampai semula ke Kulai. Penutup jalan-jalan kali ni, Tok Abah belanja makan malam. Kali ni kami jalan sebelum cuti sekolah sebab Din nak kena sunat!

Yang pelik : Kat taman perumahan sebelum sampai ke restoran ikan bakar terpampang papantanda, LEMBU DILARANG MASUK, KAWASAN PERSENDIRIAN. agaknya lembu di Melaka pandai bacalah...