Sedara2ku...

28 November 2008

Tokbah


Gambar kat atas tu Pak Man atau kami panggil Tokbah, ayah kesayangan saya. Handsome tak? Eligible bachelor sejak 11 tahun dulu.. lahir tahun 1939, kiranya masa perang dunia ke2, tokbah masih belum reti apa-apa. tapi sempatlah merasa kesusahan hidup zaman lepas perang.
Cuti sekolah ni tokbah busy, especially hujung minggu. Sejak dah tak kerja, tokbah jadi tukang masak, joint-venture dengan x-menantu, Pakngah Yasin. Speciality mereka, nasi beriyani gam. (fid, himawari & kawan2 yang masih bachelor, kalau nak buat wedding of the year contact le .. nanti boleh minta harga kawan2)
Setiap petang lepas balik dari sekolah sufyan kat rumah tokbah sementara tunggu ayahnya balik kerja. Tokbah ni selaras dengan namanya Rahman, orangnya memang pengasih. Dia sabar melayan kerenah sufyan. Cucu kandung tokbah ada 13, cucu instant 5, cucu sedara, cucu angkat tak pernah kira. Macam promosi tokbah pulak, tapi memang nak promote jugak. Sekarang ni mokcu dah pindah rumah sendiri, tinggal le tokbah sendirian.. rasa2nya dah patut cari tokmak baru...

7 comments:

  1. huhu...
    tok bah stille encem deyh...
    cyunk tok bah deyh...
    kcian tok bah dok cne swang2...
    ajak lew to bah pndah senai...
    tok mak bawu??
    uik...spew erk??
    adew clon kew??

    ReplyDelete
  2. hahaha... promote caterer nampak.. harga kawan2? boleh sesangat..

    caterer dah ada,
    calon laki yo den bolum jumpo laie.. nak buek camno... hehehehe..

    ReplyDelete
  3. tokbah kosong laie.... kalau mau jadi mak tiri den lah.

    ReplyDelete
  4. huih.. calon anak tiri pun dah tahu garang mcm singa lapar... mati kering den nanti...

    ReplyDelete
  5. sampai hati ekau samokan den dengan singa lapar.

    ReplyDelete
  6. Ha3 alamak calon tukang masak dah ada.. calon suami aje yg terlepas sentiasa tak tau nak GAM mcmne.. bolh belajar dgn tok bah mcmneh nak GAM calon suami??

    Ha3 anak tiri mcm rimau yg terkam budak Sarawak di ZOO S'PORE hari tu ke? alah himawari kita ni org HR kena lah mcm singa lapar sikit,,, tp sikit aje

    ReplyDelete
  7. ooo Fid ni sama HR mcm Mak Ngah ke? memang pun org HR ni kan mcm singa lapar sikit, tapi bila dah kenyang tu, best je buat jadi geng.. kan Mak Ngah kan??
    bodekkk sikitttt... hihihi...

    ReplyDelete