Sedara2ku...

28 December 2008

Sampai tahun depan

Lepas ni saya tak boleh nak update blog ni.. hehehe nak ngabihkan cuti tahun... cadangnya nak gerak ke utara, family mak ana & pakcik cherry pun join sama. Harap2 cuaca menyebelahi kami.

Dah hujung tahun ni cerita pasal bonen-kai lah... terjemahannya gathering for forget the year? gitu lah lebihkurang. perjumpaan tu biasa je makan2 minum2 + karaoke gitu. Kiranya satu kemestian rakan2 sekerja adakan perjumpaan dan makan2 hujung tahun.

Ha.. kalau lepas ni agak2 bakal tak jumpa dengan rakan sekerja atau business associates sampai tahun depan, dah boleh le ucapkan "YOI O TOSHI WO" - saya pun tak belajar perkataan ni lebih mendalam. Tapi pernah diberitahu ayat penuhnya adalah yoi o toshi wo mukaemasu yo ni... yang bermaksud semoga anda menerima kedatangan tahun yang baik. Kiranya doakan kesejahteraan orang yang kita ucapkan untuk tahun mendatanglah... fid hafal tau, tahun depan sure bonus beribu2 lemon.

1 Januari - orang Jepun beraya. Macam kita raya, ada masakan special, ada otoshi dama (duit raya le tu),ada ziarah kubur, malam 31 Disember pergi sembahyang di jinja.. tak reti nak terjemahkan, kalau english, shrine. kalau bahasa melayu, tokong ke, kuil lah kot.

Bila dah masuk je 1 Januari pulak kita ucapkan AKEMASHITE OMEDETO GOZAIMASU... Omedoto Gozaimasu = tahniah. Akemashite diambil dari perkataan akeru = buka. Sebab tu le cuma boleh ucap bila dah buka tahun baru.... terjemahannya SELAMAT TAHUN BARU.

Tahun baru 1999, saya pernah ikut rakan dari Shizuoka balik kampung. Pagi raya tu merasa le pakai kimono, o toshi dama (duit raya) pun merasa jugak. Tapi yang tak syoknya bila mereka bawak pergi ziarah kubur... adoi... mak kawan tu ajar istiadat ziarah kubur, dalam hati YA ALLAH AMPUNKAN DOSA AKU...

Sampai jumpa lagi tahun depan YOI O TOSHI WO.....

p/s :
hari ni RTM 1 entah apa2lah.. dari siang, jadual asyik lari je. Tadi beriya2 tunggu nak tengok sambungan gelora di hati sara, yang keluar agro jurnal. kecewa...

Insyaallah esok petang kami solat maghrib ramai2 kat rumah tokji, baca doa akhir tahun dan terus sambung doa awal tahun. Sedar tak sedar, masuk tahun ni dah 2 tahun berkesempatan buat begini. Alhamdulillah...

24 December 2008

Meri..... kurisma....su.

Hari ni Christmas Eve. Selamat Menyambut Hari Natal untuk rakan2 yang beragama Kristian.

Hari ni seluruh dunia menyambut dengan penuh kemeriahan, tapi ramai yang menyambut komersialisma Krismas itu sendiri, bukan agama!. Kat Jepun contohnya, mereka meraikan ikatan kasih sayang pada christmas eve ni, tapi bukan dengan keluarga... mereka akan menyambut bersama kekasih. Mungkin lebih hebat dari sambutan Valentine's day ditempat lain. Hari ni semestinya hotel fully booked, baik restoran mahupun bilik. Tapi kemeriahan krismas di Jepun hanya sehingga christmas eve sahaja, esok tak ada public holiday pun.. work as usual!

meri--- kurisma--su. (sebutan merry christmas dalam bahasa jepun).

21 December 2008

Godeh2 handphone











Dah lama beli handphone sony erricson ni, tapi tak pernah berani nak godeh. Rupa2nya kat camera phone tu boleh set frame sebelum ambil gambar, layan je lah....
oh ye, tadi saya tinggalkan skype online, tiba2 ada pulak orang kacau. Ha kau, jawab, azam dengan pyan yang layan. Saya check balik, ada insert gambar orang tengah buat flying kick, nasib dia lah.. Azam dengan pyan ni memang rajin nak insert benda pelik2, kat ym Cik Abeng dah block mereka, suara audibles kat PC mengganggu Muaz nak tidur. Bukan apa si Muaz tu kalau dengar bunyi2 macam tu bersemangat dia nak tunjuk aksi spiderman dia...

19 December 2008

Saje je....

Lama dah tak jengah kat sini, budak2 tak ada kat rumah macam tak ada motivasi nak buka PC. Hari ni budak2 ni balik dari rumah Tokbah, baru le sama2 menyibuk rebut2 guna PC. Hehehe... lumrah manusia, tak berebut tak thrill!

Cuti sekolah ni terasa sunyi dan sedih, dah besar dah anak2 mak. Dah pandai nak tidur kat rumah tokbah. Take it positively, diaorang pergi training kat sana. ye lah... mak dia membebel 24 sehari pun tak laku, tapi kat rumah tokbah boleh pulak tolong masak, tolong buang sampah, etc2 lah...

Lagi berapa hari lagi nak meninggalkan 2008 dan masuk ke 2009. Fid dok komplen banyak kes kat tempat kerja dia, kat tempat kerja saya pun sama je. Agaknya aura hujung tahun lah... Yang tak ada pasal cari pasal, gaduh lain, accident lain.... kegawatan ekonomi ni nampaknya dah mula nampak kesan. Dah banyak kilang yang lay-off dan buat long shutdown. Ingatkan cuti panjang sempena krismas dan tahun baru tapi siap kena ambil Annual Leave, AL tak ada balance, kena UPL, tak ada gaji tu..... kesian orang2 yang terlibat, termasuk mokda yatie. Apa2 pun Asst Dir yang buat briefing kat FMM tu macam muka Adi Putera... tapi saya dok kat belakang dia je, fid yang ngadap betul2 depan muka dia... tu le padan muka, sapa suruh datang lambat.....

12 December 2008

Haleeda & artis veteran










gambar haleeda posing dengan artis veteran. Sekarang ni dia pun tak kenal sapa tu... mungkin 20 tahun lagi baru dia tahu menghargai foto-foto ni.




  1. Atas sekali - beraya dirumah Kapt (B) Mohd Noor Bon
  2. Tengah - gambar dengan Ahmad Jais
  3. Bawah - gambar dengan Julie Sudiro












02 December 2008

Cerita semalam di Batu Pahat.

Semalam saya pergi melawat rakan sekerja di Hospital Batu Pahat. Lama betul tak ke Batu Pahat. Tak banyak perubahan, masih sesak jalannya. Nasib baik pergi dengan anak jati Batu Pahat, tak lah sesat...
Kami singgah solat zohor di salah satu masjid berdekatan dengan hospital, katanya masjid lama Batu Pahat. Wah.. tak pernah saya jumpa tandas wanita sebersih tandas di masjid ini. Tahniah! Biasanya tandas wanita sama level atau lebih teruk dari tandas di R&R. Bukan masjid kat kampung je, masjid kat putrajaya yang tersergam indah tu pun sama. Ruang solat wanita pulak, superb. Luas dan cantik. Satu lagi kelainannya, telekung yang sudah digunakan, disangkut menggunakan hanger dan digantung di ampai besi yang disediakan. Macam dirumah. Terima kasih daun keladi, insyaallah lain kali saya tumpang lagi.
Beralih kepada cerita rakan sekerja dihospital. Beliau kemalangan di lebuhraya, jatuh sendiri ketika menunggang motor kerana terlanggar beruti kayu. Menurut cakap-cakap orang yang lebih pandai, katanya beruti kayu biasanya digunakan oleh pemandu lori untuk sendal dibahagian bawah tempat letak barang. Tak reti nak terangkan lebih lanjut, tapi gitulah ceritanya. Hmmm... cuba bayangkan sebatang kayu yang kecil ukurannya boleh menyebabkan penunggang motorsikal patah tulang rusuk dan berlubang di bahagian keting. Para pemandu lori perlu lebih prihatin dalam hal ini.
Saya teringat lebih 10 tahun dulu, ditempat kerja lama ada kes kemalangan yang sungguh dahsyat melibatkan penunggang motor. Sewaktu melawat beliau dihospital JB, doktor memaklumkan bahawa banyak tulang beliau remuk dan kemungkinan besar akan lumpuh. Memang sedih. Memandangkan beliau dari Kelantan dan dah dekat nak raya, pihak keluarga telah meminta kebenaran untuk memindahkan beliau ke hospital disana. Kami pun main percaya je lah.. rupa-rupanya ayah beliau ada perancangan lain.. Sebulan selepas kemalangan beliau muncul ditempat kerja, tak ada cacat cela pun, kami semua terperanjat. Dia kata turun JB naik bas ekspress, lagilah terperanjat. Selidik punya selidik, rupa-rupanya ayahnya menjemput bomoh siam yang mengurut di kain batik! Misteri Nusantara.
Selepas solat baru cari makan. Memandangkan kat Batu Pahat ni terkenal dengan nasi beriyani mohd shah, kami pergi lah ke gerai dekat dengan jambatan tu. Alahai.. dah habis. Makan jugaklah nasi beriyani kat kedai lain, tapi kureng sikit....