Sedara2ku...

02 December 2008

Cerita semalam di Batu Pahat.

Semalam saya pergi melawat rakan sekerja di Hospital Batu Pahat. Lama betul tak ke Batu Pahat. Tak banyak perubahan, masih sesak jalannya. Nasib baik pergi dengan anak jati Batu Pahat, tak lah sesat...
Kami singgah solat zohor di salah satu masjid berdekatan dengan hospital, katanya masjid lama Batu Pahat. Wah.. tak pernah saya jumpa tandas wanita sebersih tandas di masjid ini. Tahniah! Biasanya tandas wanita sama level atau lebih teruk dari tandas di R&R. Bukan masjid kat kampung je, masjid kat putrajaya yang tersergam indah tu pun sama. Ruang solat wanita pulak, superb. Luas dan cantik. Satu lagi kelainannya, telekung yang sudah digunakan, disangkut menggunakan hanger dan digantung di ampai besi yang disediakan. Macam dirumah. Terima kasih daun keladi, insyaallah lain kali saya tumpang lagi.
Beralih kepada cerita rakan sekerja dihospital. Beliau kemalangan di lebuhraya, jatuh sendiri ketika menunggang motor kerana terlanggar beruti kayu. Menurut cakap-cakap orang yang lebih pandai, katanya beruti kayu biasanya digunakan oleh pemandu lori untuk sendal dibahagian bawah tempat letak barang. Tak reti nak terangkan lebih lanjut, tapi gitulah ceritanya. Hmmm... cuba bayangkan sebatang kayu yang kecil ukurannya boleh menyebabkan penunggang motorsikal patah tulang rusuk dan berlubang di bahagian keting. Para pemandu lori perlu lebih prihatin dalam hal ini.
Saya teringat lebih 10 tahun dulu, ditempat kerja lama ada kes kemalangan yang sungguh dahsyat melibatkan penunggang motor. Sewaktu melawat beliau dihospital JB, doktor memaklumkan bahawa banyak tulang beliau remuk dan kemungkinan besar akan lumpuh. Memang sedih. Memandangkan beliau dari Kelantan dan dah dekat nak raya, pihak keluarga telah meminta kebenaran untuk memindahkan beliau ke hospital disana. Kami pun main percaya je lah.. rupa-rupanya ayah beliau ada perancangan lain.. Sebulan selepas kemalangan beliau muncul ditempat kerja, tak ada cacat cela pun, kami semua terperanjat. Dia kata turun JB naik bas ekspress, lagilah terperanjat. Selidik punya selidik, rupa-rupanya ayahnya menjemput bomoh siam yang mengurut di kain batik! Misteri Nusantara.
Selepas solat baru cari makan. Memandangkan kat Batu Pahat ni terkenal dengan nasi beriyani mohd shah, kami pergi lah ke gerai dekat dengan jambatan tu. Alahai.. dah habis. Makan jugaklah nasi beriyani kat kedai lain, tapi kureng sikit....

1 comment:

  1. Ros,,, wa ni mmg MESTERI betul... ada cara MESTERI CARI BOYFRIEND BARU??ha3 tengah sakit ati dgn semua org kat office ni

    ReplyDelete