Sedara2ku...

17 April 2009

Resepi : Puding sagu?


Resepi ni tak tau namanya, kalau ada yang tau beritahu ye. Temporarily tak ada nama.

Bahan-bahannya:
Sagu biji
Gula melaka
susu cair
daun pandan
secubit garam
Air

Cara membuat:
1. Rebus air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan daun pandan & secubit garam jika suka. Masukkan biji sagu kedalam periuk dan kacau hingga biji sagu bertukar menjadi warna jernih.

2. tapis dan cuci dengan sedikit air, toskan, masukkan dalam acuan dan sejuk. (biji sagu dicuci dalam air untuk menghilangkan rasa mentah).


3. Rebus air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan daun pandan dan gula melaka. Biarkan gula melaka larut. Pastikan jangan terlalu cair. Sejukkan.


4. Masukkan biji sagu yang telah sejuk kedalam mangkuk, tuang air gula melaka dan susu cair mengikut kegemaran anda. Enak dihidangkan sejuk.


Selamat mencuba...


(resepi ini diolah dari resepi asal yang diajar oleh Suzana Abd Wahid aka Mak Ana.)