Sedara2ku...

03 September 2009

G to G agreement - Maid

Salah satu tajuk berita radio RTM pukul 7 pagi menarik perhatian saya, PERMIT PENGGAJIAN BAGI PEMBANTU RUMAH YANG LARI AKAN DIBATALKAN DAN MEREKA TIDAK AKAN DIBENARKAN BEKERJA SEMULA DI MALAYSIA.

Apa yang baru dalam persetujuan ni? peraturan ini memang sedia ada sejak dulu, cuma penguatkuasaannya saja yang terhegeh-hegeh. Berapa ramai pembantu rumah yang lari boleh cari makan di restoran? Mana penguatkuasaannya. Daripada duduk terselindung dirumah, boleh pula mereka expose kepada awam dengan megahnya.. tak kena tangkap pun...

Pemilik restoran yang tidak bertanggungjawab pula mengambil jalan mudah kerana pembantu rumah yang lari telah dilatih memasak masakan melayu dirumah majikan. Tak payah dilatih, boleh terus bekerja didapur.

Teringat cerita seorang kawan insiden kekecohan waktu beliau makan di sebuah restoran di Taman Universiti. Rupa-rupanya salah seorang pembantu kedai telah disergah oleh bekas majikan. Dengar kata pemilik restoran tak mengaku orang yang tengah pegang pisau didapur dan pakai t-shirt seragam dgn pembantu kedai yang lain adalah pekerja restoran tersebut.

p/s: Saya selalu buat cerita kelakar dengan suami, kalau lah kita singgah mana-mana restoran dan terjumpa kerabu pelam yang sama macam resepi saya, jom kita berkenalan dengan tukang masak.. entah-entah bekas pembantu rumah kami yang lari ikut boyfriend suatu ketika dulu...

No comments:

Post a Comment