Sedara2ku...

30 January 2010

book phobia.?

3 anak lelaki yang meningkat remaja merupakan satu cabaran untuk kami, terutama bab buka buku. Keputusan periksa? very the colourful. Kedudukan kelas? malas nak cerita... tapi bila ngadap komputer, yang kita tak ajar pun dah pandai sendiri. Pernah sekali tu, saya nampak mereka main tic-tac-toe (ala yang bulat dan pangkah tu...) dalam yahoo messenger... dia pulak yang mengajar kita balik.

Saya ada juga beli Score A, tapi mungkin tak cukup menarik perhatian mereka. suruh baru buat! saya toleh lain, mereka tuai pokok kat farmville, kemas rumah kat petville...Beberapa hari lepas, saya cuba satu teknik baru.. (baru untuk saya, mungkin orang lain tak heran pun...), saya try masukkan contents dalam satu page dari buku sekolah mereka ke powerpoint. Wala... mereka tekun mengadap. tak tau le mereka herankan tulisan tu gerak2 ke atau memang membaca.

So, projekterbaru saya adalah... buatkan powerpoint presentation untuk subjek yang anak paling tak suka... GANBARIMASU.

(lepas ni sapa2 nak boleh le jual ek.. murah2 je....)

25 January 2010

fly like birdie

fly like birdie
fly like birdie
high and low

fly like birdie
fly like birdie
high and low.

(lagu yang dipelajari Haleeda di tadika butterfly - menyanyi sambil mengepak tangan....)

Saya teko comel

Saya teko comel
cantik dan menarik
Ini tangkai saya
Ini muncung saya
bila wap keluar
saya pun berbunyi

angkat saya !
dan tuang saya !
angkat saya !
dan tuang saya !.

(lagu yang dipelajari oleh Haleeda di Tadika Butterfly)

21 January 2010

tali dari pokok pisang

kata tokabah, orang dulu, terutama yang berkedai runcit menggunakan tali yang dibuat dari batang pokok pisang untuk mengikat barang jualan mereka.

caranya : lapisan batang pokok pisang dipotong kecil2 dan memandang.
jemur sampai kering.

amaran : batang pokok pisang yang kering, mudah terbakar le....

13 January 2010

bunyi jam

tik tok tikitikitok
bunyi jam di dinding rumahku
tik tok tikitikitok
masa terus berlalu

belajar.. bermain.. semua gembira
tralala tralala
tralali tralali
tralalu tralalu
aku gembira selalu

tik tok tikitikitok
bunyi jam di dinding rumahku


(lagu kanak-kanak tahun 1970'an - dalam rancangan radio pendidikan).

09 January 2010

Arnab oh arnab.


dah 9 hari masuk tahun baru 2010.. cepat sungguh masa berlalu. Minggu ni sibuk dgn urusan budak baru naik sekolah.. ye lah.. ada yang sekolah pagi, ada yang sekolah petang.

3 hari lepas saya perasan ada perubahan pada sikap arnab-arnab dirumah ni, Hitam - si jantan asyik mengendeng kat Coklat - si betina. Si Coklat pulak makin garang dengan si Hitam, sambil tu sibuk meragut daun2 rumput yang agak panjang dan... kumpul dalam bumper keretaku!!! aduh! what's happening? Puas saya dan Haleeda korek balik dan letak dalam sangkar arnab. tak kan dia nak bersarang dalam bumper kereta... kami puas gunakan pelbagai cara memujuk Hitam dan Coklat masuk sangkar.

Dalam sangkar, saya lihat coklat begitu tertib menyusun semula daun2 menjadi hamparan, sambil menangkis terjahan dari Hitam. Leka memerhati gelagat mereka... Kesimpulan yang saya dapat buat ialah arnab2 tu nak mengawan, dan coklat sedang menyediakan tempat tidur! maklumlah.. hitam dan coklat masih teruna dan dara... confirm! sebab kami bela dari kecil....

si Khaleed, teruna saya yang baru 12 tahun dok risau melihat gelagat mereka... dia suruh pisahkan Hitam dengan Coklat sebab Hitam dok gigit coklat!.. saya terangkan pada Khaleed, " biarlah.. mereka nak kahwin...". Khaleed tak puas hati "kahwin apa macam tu .. gaduh gaduh.." .Ni dah masuk bab sex education ni.. macamana nak terangkan? Tapi sekurang-kurangnya saya gembira bila Khaleed faham bahawa gaduh tidak sihat dalam perkahwinan.

dipendekkan cerita.. tadi pagi saya singgah kedai haiwan peliharaan beli makanan arnab, sambil tu tanya pada uncle kedai apa nak buat kalau arnab nak beranak nanti... ni tips dari uncle tu...
1) Kalau arnab dah dekat nak beranak (dah cukup bulan kot...), asingkan dengan jantan dan tutup sangkar, kasi gelap. baru teringat Nor Aki pernah kata arnab beranak dalam lubang.
2) kalau dah beranak, jangan sentuh anak arnab. kalau ibu arnab terhidu bau yang lain pada anaknya , dia akan makan anaknya...

Thank you Uncle. Semalam waktu sembang dengan family kami dok bincang, rumah kami dah ada arnab, tapi belum ada kura2.. so, pagi tadi dah "ter-beli" anak kura-kura warna hijau 2 ekor... belum ada nama lagi.. budak2 kata nak letak nama dalam watak wonderpet... tapi kena tunjuk kat hubby dulu... ada cadangan nama yang best untuk kura-kura kami?