Sedara2ku...

24 March 2010

Pelajar asing wajib belajar bahasa melayu?

Saya baca tajuk kat Berita Harian semalam, pelajar asing wajib belajar Bahasa Malaysia... wah bagusnya.. tapi  selama ni tak wajib ke? Masa menonton pidato Bahasa Melayu antarabangsa tempohari, saya kagum dgn kepetahan orang luar berbahasa Melayu terutama orang Cina, Russia dan german. Kebolehan mereka berbahasa melayu sesungguhnya lebih baik dari ramai rakyat Malaysia...

Cerita pasal bahasa melayu ni, saya heran lah, kenapa menteri2 kita suka guna english? kalau keluar kat berita tv tu, jawab soalan english saja. PM Thailand yang handsome tu lulusan England kan, siapa2 yang tengok TV Thai cuba check, dia jawab soalan reporter dalam English ke...

telinga saya pernah panas bila dengar orang kata "he is good for a malay". kenapa? dia ni profesional sebab guna english ke? kumpulan yang sama jugak memandang rendah kepada orang yang menggunakan bahasa melayu dalam komunikasi.. hello where are you now? in England?. saya pandang kes ni dari sudut yang lain... ha orang2 tu sebenarnya rasa rendah diri sebab tak pandai bahasa melayu, orang cakap dia tak faham. tapi dia nak jugak tunjuk terer, jadi dia membuli orang yang cakap melayu kata orang tu tak professional..

eleh setakat nehi2..ke che tau ke..biasa dengar kat TV, boleh agak makna, tapi bila saya guna " jodan janai yo... " orang tu blurr... aku pun dah jadi macam diaoran jugak sudahnya.....

23 March 2010

tinggal kenangan...

nampakya belum ada rezeki bab menjaga pet ni....

si Coklat dah beranak, anaknya sampai 8. tapi semua tak panjang umur.
semalam pulak kura-kura hijau dah kejung....

DARE TO FAIL... BERANI GAGAL...
lepas ni cuba lagi.. si coklat dgn si Hitam tu sibuk je mengawan, baru 2 hari beranak pun tak sabar2 nak mengawan, lagi 3-4 bulan, dapat baby lagi kot....

22 March 2010

officially dah 3 bulan saya duduk rumah, duduk rumah = income zero. walau pun ada le jugak duit dari sumber2 yang lain terutama suami ku, tapi kebebasan menggunakan wang tak sama macam dapat sendiri. Duit sendiri, tak ada rasa bersalah nak beli apa2, tapi duit org bagi, tak sama.

alhamdulillah walau pun tak kerja, saya masih sihat. Tiba-tiba fikiran saya melayang.. memikirkan bagaimana kalau seseorang ketua keluarga yang berbangga mencari rezeki untuk keluarga, tiba-tiba kena stroke? Dengan kesan stroke yang pastinya menjejaskan keupayaan fizikal, tambah lagi kerisauan tentang pendapatan keluarga yang tiba-tiba terhenti... masyaallah....

07 March 2010

Bahasa jiwa bangsa

Saya selalu perhatikan ayat-ayat yang dituturkan oleh anak-anak remaja sekarang. Fuh, ayatnya tahap layak kena tenyeh dengan cili padi, kalau arwah mak saya masih hidup. Mengapa jadi begini?
1) Adakah saya ketinggalan zaman, atau.
2) Dunia sekarang dipenuhi oleh manusia yang sakit jiwanya sehingga terpaksa meluahkan stress dengan ayat-ayat yang kurang ajar.
Kalau mereka boleh terlepas kata didepan saya, tak mustahil, mereka juga sudah terlepas kata didepan orang tua sendiri. Apa agaknya reaksi orang tua mereka?

Ya Allah ya tuhanku, ampunkanlah dosaku. aku insan kerdil yang tidak sempurna, peliharalah tutur kata anak-anak kami. Jadikanlah anak-anak kami anak yang soleh dan solehah, yang sentiasa menjaga tutur kata dan adab sopannya.. amin ya rabbal 'alamin....