Sedara2ku...

17 April 2010

Lama tak update kat sini, baru mula kerja seminggu lepas, dalam fasa menyesuaikan diri....

Setelah 1 tahun tidak berkecimpung dalam industri perkilangan, saya kembali semula.. I'M BACK!!!. kata ex-boss saya ayat tu macam Arnold Schwarznegger dalam cerita terminator. Betul ke ejaan ni? boleh je lah. bukannya masuk periksa. Semangat.. off course semangat baru.. Tapi dah setahun tak kerja kilang,  hampir terlupa lah pulak macamana tough nya boss kilang ni.. btw, my current boss, pompuan ..... Sangat2 hebat. Quick-witted and aggressive. Cuma saya je yang tercungap2 mengejar pace dia.. Nak kena bagi enjin oil bagus sikit kat badan ni supaya boleh jalan lebih lancar agaknya....

Macam biasa, kerja HR le. HR kilang tau le ek, job function yang kena cover... kalau orang production, job function sama mungkin model je lain2. tapi bab HR ni, banyak sangat cabangnya... ambil buang orang, off course kita, training kita, canteen, hostel, medical, transport, security, semua kita. Immigration matter untuk pekerja dan boss pun HR la jugak... belum sempat masuk keje, anak buah dah hilang, sorang cha alif bot, sorang lagi katanya sakit, tapi tel tak angkat, sms tak layan. tup2 nak jumpa saya personally kat luar, malam pulak tu. Telahan saya mungkin sakit jugak, tapi yang lebihnya sakit hati. Tapi frankly, saya rasa mereka sungguh2 tak matang. tak guna berdendam dgn syarikat. syarikat akan terus beroperasi, mereka hanya menyusahkan kawan2 mereka saja. Macam ni lah.. your friends will get over you very2 soon... mungkin lebih cepat dari sangkaan you all.

pagi tadi saya ajak security supervisor round asrama perempuan.. puhh.. yang ni pun ye jugak, dah hampir2 terlupa yang hostelite tak kira lelaki atau perempuan memang lebih terer dari godzilla... (macam ultraman lak makcik ek...). ranap barang hostel. Konon2 nak jengah bilik air.. ya allah.. harta karun penuh.. dia boleh kata tersumbat.... nak termuntah aku.. selak 2-3 pintu, sama je senario nya.. Kalau dah tersumbat, jangan lah pakai lagi.. dok tambah harta karun tu buat apa... eeeee.. rasa macam nak keluar mee siam yang makan kat kantin pagi tadi. Orang luar ni, ntah negara mana, kurang asam jugak ek.. tengah2 jalan dia panggil abang.. abang.. dia panggil security supervisor tu.. sambil tu dia pergi angkat bhg belakang baju kawan dia dan ketawa2.. heran jugak makcik.. rupa2nya diaorang ni pernah kena tegur pasal tak pakai bra kat luar bilik.. mereka nak tunjuk kat "abang " tu yang kawan dia tak pakai bra rupanya. dah lah masing2 pakai singlet dgn seluar pendek je... kejutan budaya betul.. ye la. selama ni jaga indon, tak pernah jaga orang vietnam/burma/nepal/kampuchea.

next week nak gi jengah hostel lelaki lah pulak.. ntah macamana rupanya nanti....

No comments:

Post a Comment