Sedara2ku...

29 July 2010

Kepimpinan melalui tauladan.....

walaupun cerita yang bakal saya tulis ni dah selalu sangat saya jumpa, tetapi sekarang ni semakin menjadi-jadi.. sabar je lah membacanya ye....

Petang tadi, bila waktu anak2 keluar sekolah, sampailah sebuah kereta hitam, tak ingat jenama, tapi ala2 waja lah bentuknya... dia berhenti betul2 depan pintu sekolah, tengah2 jalan. saya perhatikan ramai anak murid dah keluar, tapi kereta hitam itu masih disitu, ditengah2 dunia, tidak berganjak walaupun banyak kereta lain sudah mahu bergerak.Walau pun pemandu kereta lain beralah, bergerak kekanan dan masuk kekiri semula. kereta hitam itu masih disitu.

hati yang jahat mula berkata2.... Kalau bapak dah macam ni, macamana agaknya anak beliau ye....

25 July 2010

Kerja 5 1/2 hari dah ketinggalan zaman?

Mungkin ekonomi sudah pulih, demand untuk pekerja berjawatan tinggi lebih banyak dari supply agaknya. Sudahlah dipanggil interview, minta tukar hari sabtu. I'm not available on weekdays!. Bila datang, dah lah tak study pasal company, boleh lah pulak stop interview half way bila saya inform pasal working hours 5.5 days. Siap boleh keluarkan ayat, "with 5.5 working days, it will be very difficult for you to get a good candidate".

hello, are you indicating that I who work on saturday am not a good candidate?