Sedara2ku...

31 August 2010

BISKUT ARAB

Salam
Dah dekat sangat nak raya ni, anak2 dah bising suruh buat biskut arab. Lepas sahur korek balik majalah lama, angan-angan sempena cuti hari merdeka ni nak buat biskut arab. Setiap resepi biskut arab yang saya jumpa ada inti kacang / kurma. tapi anak2 saya tak suka. Jadi resepi yang saya letak disini , ala-ala kegemaran keluarga saya lah ye.. no inti....


Bahan-bahan :
500 gm minyak sapi
100 gm mentega
1 biji telur
100 gram gula ising
1 kg tepung
secubit garam

Cara penyediaan :
1) Gaul semua bahan.
2) Bahagikan kepada 3 bahagian & warnakan merah, kuning, hijau.
3) Untuk lebih sopan, ambil secubit setiap bahagian dan cantumkan. Tapi saya buat cara short-cut, macam main tanah liat.... Gelek2 setiap bahagian tepung secara berasingan dan biar sampai jadi silendar yang agak panjang. Cantumkan tiga2 warna dan gelek menjadi satu silinder yang lebih besar. Potong kecil2 bagi mendapatkan besar yang lebihkurang sama. ambil 1 ketul dan bulat2 kan.
4) Bakar selama 20 - 25 minit.
5) Sesudah masak, biarkan sejuk
6) Gaulkan dengan gula kastor.
7) Masukkan dalam cawan kertas.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN

Sejarah kemerdekaan.
Untuk di kongsi bersama dengan generasi hari ini.

28 August 2010

BUNGA RAYA BUNGA KEBANGSAAN KITA.

hari ni nak share gambar bunga  yang saya ambil masa jalan2 ....

ni kat putrajaya, sebelah masjid besi 

bunga raya di hutan bandar putra, kulaijaya... 






 bunga senduduk pun cantik juga...

 bunga lalang ok tak?


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN

lagu terngiang2 dikepala sekarang adalah.....
 
MARI KITA SELURUH WARGA NEGARA
RAMAI-RAMAI MENYAMBUT HARI MERDEKA
MERDEKA!

17 August 2010

sunyi nya bulan merdeka...

hari ni dah 17hb Ogos, tinggal berapa hari lagi kita menyambut kemerdekaan.

Entah kenapa, saya terasa tahun ni begitu sunyi... jarang nampak kereta yang pasang bendera  di jalanraya, kalau ada pun lori. Adakah kita tak patriotik atau suasana raya mengalahkan mood bulan merdeka.