Sedara2ku...

17 February 2011

Resepi : Ketam Masak Lemak cili padi

Semalam balik kerja singgah pasar beli lauk. Alamak tergoda dengan ketam2 yang tersusun atas meja dipasar. Resepi ni diajar oleh Maklong Jah. Macam biasalah.. saya cuma masak yang senang2 je.. tak banyak kerenah...



Bahan2nya
Ketam (nak tukar udang pun boleh je.. kita yang buat dia...)
Cili padi, lada hidup merah (asal hijau ada merah, ok lah tu.. buat cantikkan warna)
Kunyit.
Asam keping
Santan
Garam
Belacan & perasa (kalau suka...)

Cara2nya :
Bersihkan ketam,letak dalam periuk
Kisar Cili padi, lada merah, kunyit, belacan. Masukkan bahan kisar dalam periuk.
tambah santan dan asam keping.
Rebus sehingga ketam masak.
Siap....(jangan lupa masukkan garam)

Senang kan? try lah..



.

No comments:

Post a Comment