Sedara2ku...

22 March 2011

Gempa bumi & tsunami - kesan pada ekonomi

kalau baca tajuk diatas, fuh.. macam gempak. tapi itu le realitinya....

Bagi saya yang kerja di kilang jepun, dah mula terasa. owh.. tak perlu risau, Salah satu kilang di tempat kerja terletak di negeri Iwate, salah satu negeri yang terjejas dek gempa bumi , tapi bangunan syarikat terletak dikawasan pergunungan, tsunami tak sampai.. alhamdulillah, setakat ni belum ada pekerja yang terjejas...

Tetapi, tetap ada impak kepada ekonomi.. kenapa.. ha.. gini ceritanya...

1) Raw material kami banyak dari jepUn.. pelabuhah terdekat dengan HQ untuk eksport raw material ke Malaysia... SENDAI yang dah jadi padang jarak padang tekukur tu....
2) Barang kami bukan semua buat sendiri, ada prosesyang ditengah2 yang dioutsourcekan... kilang outsourcenya dah hanyut dek tsunami.. betul ni.. katanya...dah ada kesan tinggalan pun.... barang yang kami dah deliver tak dapat dikesan.. untuk recover balik, kenalah kami berhempas pulak, dapatkan kuantiti balik for next process.
3) Boss dah announce, kilang kat jepun kena shutdown.. alasan... letrik tak ada... ok... boleh guna generator... tapi diesel nak dapat kat mana? proses kami pulak tu potong besi.. kalau tak ada minyak? kering besi tu..

No comments:

Post a Comment