Sedara2ku...

30 April 2011

Cinta Bunga si Tembam.

baru siap buat e-filing...
memang tau saya ni, sungguh last minute....
sambil tu mata dok tengok cerekarama
Cinta Bunga si Tembam
hehehe.. macam dekat je dengan diri sendiri....
sebab saya pun sama gak tembam macam bunga....
tapi tembam versi veteran lah....

bunga mawar memang wangi  & cantik
tapi mungkin hanya luaran saja......


23 April 2011

Niat mempengaruhi emosi


Ayat yang saya kutip dari segmen motivasi pagi di IKIM fm beberapa bulan yang lepas.
Kesan rantaian (chain-effect) bermula dari niat, 
niat yang positif akan menghasilkan emosi yang positif
emosi yang positif mendorong kepada tindakan yang positif.
tindakan yang positif.. insyaallah akan menghasilkan hasil yang positif juga....




18 April 2011

RESEPI : PUDING KASTAD

Anak2 dah bising lama tak buat puding kastad. Bahan dah beli minggu lepas tapi masih tersusun cantik atas meja.. hahaha. kalau dah kemalasan melanda.... memandangkan weekdays dah tak ada masa, baru kejap tadi kuatkan jugak lah semangat..... Resepi ni diajar oleh Pokda Halim, mungkin akhir 1980'an atau awal 1990'an.

PUDING KASTAD

Bahan untuk kastad.
Tepung Kastad
3 sudu gula
Air

Cara :
campurkan tepung kastad, gula dan air. Kacau atas api sehingga mendidih.
Setelah mendidih, tuangkan kedalam acuan, biarkan sejuk.
Potong ikut bentuk kesukaan anda.
Tips :

  • mesti selalu kacau supaya tepung kastad tidak hangus di dasar periuk.
  • terus kacau tepung walau sudah mendidih bagi mengelakkan rasa tepung mentah.



Bahan untuk kuah.
Buah2an dalam tin (cocktail, laici, nenas.. apa2 je lah ikut suka...)
susu cair 
sedikit susu manis (jika suka)


Cara menyediakan puding.
Masukkan puding yang telah dipotong kedalam bekas.
Tuang / ceduk buah2an dalam tin kedalam bekas puding kastad tadi.
tambahkan sedikit cair.

tips :

  • susu cair boleh dituangkan terus dari tin atau,
  • campurkan 1 sudu susu pekat manis kedalam campuran susu cair dan panaskan atas api.


gambarnya.. esok lah ya... kalau sempatlah.....

02 April 2011

Terengganu oh Terengganu...

Busy busy busy.. tak ada alasan lain ... hehehe.. hanya sempat menjeling anak2 update facebook sambil sendiri jengah kawan2 update status melalui sms saja. 

Hujung minggu lepas saya ke Kuala Terengganu, bukan jalan2, pergi kerja.. menyertai job fair anjuran JTK Terengganu di TTC. 4 hari disana tiap2 hari hujan, hanya sempat singgah di Pasar Payang, itupun tension... baru melangkah turun dari teksi dah dengar bunyi pekedai menarik pintu untuk tutup kedai. Huhuhu apa nak buat.. dah tujuannya kesana untuk kerja. Yang pasti walaupun sekejap cuma, sempat juga memilih kain potong untuk diri sendiri dan tokmak.. buat baju raya untuk ibu mertua ku dari menantu hantu.. hehehe...

Hari Jumaat, sampai K.Terengganu, kami check-in Hotel Grand Continental, then terus ke TTC. Hari yang kurang baik, barang yang dihantar tak sampai, kami cuma pergi tinjau lokasi ajelah.... Lepas tu ke Giant beli stationeries.. prepare just in case masalah barang tak sampai tidak dapat diselesaikan. Memang cari pasal, tak minta no telefon driver taxi konon, ha kau, redah sambil tanya orang, akhirnya kami dapat teksi kat depan Mydin.. lama tak exercise gini.. berpeluh2. 

Learnt from the lesson, hari kedua kami lebih peramah. Rupa2nya kat sana tak ada Radio Taxi, jadi kalau dapat satu no telefon taxi pun tak apa.. orang tu tak sempat, dia pass business ni kat kawan dia.. bagus betul semangat setiakawan pemandu teksi disana. Satu perkara yang saya perasan, mereka ni mesti dah ditrain bawa pelancung, explanation bagus punya.. dari atas jalan raya siap tunjukkan masjid kristal, masjid putih dan macam2 masjid lagi... tu yang petang, tutup booth pukul 4.30 ptg terus ke pasar payang. Tak ada lah ngelat sangat, setengah jam je.... on the way ke hotel, kami minta singgah tempat jual keropok, kureng sikit lah... tak boleh duduk makan sana. Bila bawak balik hotel dah sejuk...

Hari ke tiga, Ahad. Fuh, sambutan booth kami amat menggalakkan.. penat sangat... habis jobfair pukul 4.30 petang, kami balik hotel, terus tidor.. sedar2 Ray kejut pukul 7.40 malam.  Bab makan ni kami kurang rezeki lah... tempat makan berdekatan hotel, sangat2 kureng, Kami malas nak pergi jauh sebab hujan.

Driver teksi sana dok kata bulan tiga ni selalunya musim banjir.. masin betul mulut mereka.. kami balik Johor hari Isnin dapat khabar Terengganu banjir! Sabar ye orang Terengganu... 

Kami sampai disana, Negeri Terengganu dalam tempoh berkabung setelah kemangkatan bonda YDP Agong. Hairannya... cuma pengarah JTK je yang pakai songkok berlilit reben putih. Pegawai yang lain, rakyat jelata, tak ada suasana berkabong pun... bagi orang Johor suasana ni agak pelik.. masa Sultan Johor mangkat, sekelip mata reben putih dan tudung putih out of stock. Daulat Tuanku dan Hidup Johor!