Sedara2ku...

18 April 2011

RESEPI : PUDING KASTAD

Anak2 dah bising lama tak buat puding kastad. Bahan dah beli minggu lepas tapi masih tersusun cantik atas meja.. hahaha. kalau dah kemalasan melanda.... memandangkan weekdays dah tak ada masa, baru kejap tadi kuatkan jugak lah semangat..... Resepi ni diajar oleh Pokda Halim, mungkin akhir 1980'an atau awal 1990'an.

PUDING KASTAD

Bahan untuk kastad.
Tepung Kastad
3 sudu gula
Air

Cara :
campurkan tepung kastad, gula dan air. Kacau atas api sehingga mendidih.
Setelah mendidih, tuangkan kedalam acuan, biarkan sejuk.
Potong ikut bentuk kesukaan anda.
Tips :

  • mesti selalu kacau supaya tepung kastad tidak hangus di dasar periuk.
  • terus kacau tepung walau sudah mendidih bagi mengelakkan rasa tepung mentah.



Bahan untuk kuah.
Buah2an dalam tin (cocktail, laici, nenas.. apa2 je lah ikut suka...)
susu cair 
sedikit susu manis (jika suka)


Cara menyediakan puding.
Masukkan puding yang telah dipotong kedalam bekas.
Tuang / ceduk buah2an dalam tin kedalam bekas puding kastad tadi.
tambahkan sedikit cair.

tips :

  • susu cair boleh dituangkan terus dari tin atau,
  • campurkan 1 sudu susu pekat manis kedalam campuran susu cair dan panaskan atas api.


gambarnya.. esok lah ya... kalau sempatlah.....

No comments:

Post a Comment