Sedara2ku...

02 April 2011

Terengganu oh Terengganu...

Busy busy busy.. tak ada alasan lain ... hehehe.. hanya sempat menjeling anak2 update facebook sambil sendiri jengah kawan2 update status melalui sms saja. 

Hujung minggu lepas saya ke Kuala Terengganu, bukan jalan2, pergi kerja.. menyertai job fair anjuran JTK Terengganu di TTC. 4 hari disana tiap2 hari hujan, hanya sempat singgah di Pasar Payang, itupun tension... baru melangkah turun dari teksi dah dengar bunyi pekedai menarik pintu untuk tutup kedai. Huhuhu apa nak buat.. dah tujuannya kesana untuk kerja. Yang pasti walaupun sekejap cuma, sempat juga memilih kain potong untuk diri sendiri dan tokmak.. buat baju raya untuk ibu mertua ku dari menantu hantu.. hehehe...

Hari Jumaat, sampai K.Terengganu, kami check-in Hotel Grand Continental, then terus ke TTC. Hari yang kurang baik, barang yang dihantar tak sampai, kami cuma pergi tinjau lokasi ajelah.... Lepas tu ke Giant beli stationeries.. prepare just in case masalah barang tak sampai tidak dapat diselesaikan. Memang cari pasal, tak minta no telefon driver taxi konon, ha kau, redah sambil tanya orang, akhirnya kami dapat teksi kat depan Mydin.. lama tak exercise gini.. berpeluh2. 

Learnt from the lesson, hari kedua kami lebih peramah. Rupa2nya kat sana tak ada Radio Taxi, jadi kalau dapat satu no telefon taxi pun tak apa.. orang tu tak sempat, dia pass business ni kat kawan dia.. bagus betul semangat setiakawan pemandu teksi disana. Satu perkara yang saya perasan, mereka ni mesti dah ditrain bawa pelancung, explanation bagus punya.. dari atas jalan raya siap tunjukkan masjid kristal, masjid putih dan macam2 masjid lagi... tu yang petang, tutup booth pukul 4.30 ptg terus ke pasar payang. Tak ada lah ngelat sangat, setengah jam je.... on the way ke hotel, kami minta singgah tempat jual keropok, kureng sikit lah... tak boleh duduk makan sana. Bila bawak balik hotel dah sejuk...

Hari ke tiga, Ahad. Fuh, sambutan booth kami amat menggalakkan.. penat sangat... habis jobfair pukul 4.30 petang, kami balik hotel, terus tidor.. sedar2 Ray kejut pukul 7.40 malam.  Bab makan ni kami kurang rezeki lah... tempat makan berdekatan hotel, sangat2 kureng, Kami malas nak pergi jauh sebab hujan.

Driver teksi sana dok kata bulan tiga ni selalunya musim banjir.. masin betul mulut mereka.. kami balik Johor hari Isnin dapat khabar Terengganu banjir! Sabar ye orang Terengganu... 

Kami sampai disana, Negeri Terengganu dalam tempoh berkabung setelah kemangkatan bonda YDP Agong. Hairannya... cuma pengarah JTK je yang pakai songkok berlilit reben putih. Pegawai yang lain, rakyat jelata, tak ada suasana berkabong pun... bagi orang Johor suasana ni agak pelik.. masa Sultan Johor mangkat, sekelip mata reben putih dan tudung putih out of stock. Daulat Tuanku dan Hidup Johor!

No comments:

Post a Comment