Sedara2ku...

24 June 2011

PERSADA OH PERSADA....

Salam
Hari ni makngah jadi burung hantu lagi.. malam jumaat pulak tu.... hihihi....
Hari ni tak kerja di ofis, jaga booth di Persada Convention Centre, fuh..punyalah penat. Biasanya banyak duduk ngadap laptop je, hari ni macam berbaloi lah gaji yang diterima dari majikan.... lepas solat maghrib mata dah tak boleh tahan... sedar2 cik abang dah kejut.. dinner.... hmm....hari ni tak masak... pakngah masak lauk kat kedai.. nasi pun dia dah siap masak.. hehehe... sesekali rehat dari kerja di dapur...

23-26 Jun 2011, 4 hari jaga booth kat Karnival KEPAK (Kerjaya, keusahawanan dan ... apa lagi ye.. tak ingat dah....). karnival 10pagi - 10mlm. tapi saya jaga siang je.. hehehe... kelebihan jadi bos, boleh pilih time. Nasib baik dapat anak buah yang sangat komited, boleh bos relax sikit.

Kat sana macam2 ada... (macam iklan astro lah pulak). depan booth kami, booth ayamas, depan sikit lagi booth minyak kelapa dara... depan booth tu pulak booth kopi nenas... sempat gak tengok gerai yang promote langsir....nak beli langsir raya pun boleh.... tak pergi rugi..... Hari pertama, hari khamis pulak tu... yang ramai datang berkunjung budak sekolah. Hari ni ramai budak pakai baju oren datang, makngah yg curious ni tanya le kat salah sorang budak2 tu.. ni dari mana? boleh ke sorang budak India tu jawab, penguatkuasa MBJB. oooo... loyar buruk ye.. siap kau kalau isi borang minta kerja kat booth aku.. tahu le aku meloyar buruk balik kat kau nanti....

PERSADA.. wow.. sangat gah.. tapi satu je tak best.... dewan boleh buat acara yang boleh tampung ribu2 orang, toilet.. alahai.. kalau toilet lain tu tak check lah.. tapi dekat dengan KFC tu... daifnya.... kalau tak salah cuma ada 3 pintu je kot... toilet perempuan lah... orang punyalah ramai.. dah lah tu... tempat flush tu boleh ke dah kopak.. macam nampak tulang robocop lah pulak..... please lah....  walau pun Malaysia dah boleh gah tentang bangunan konvensionnya... bab toilet mesti least priority... grrrr... dah lah tu, sehari beberapa kali mengulang toilet tu.. tak nampak pun kelibat cleaner! bercinta bila mengenangkan ada 3 hari lagi terpaksa bersabar dengan toilet yang tak standard tu....

oklah.. kena tidur juga ni.... lain kali sambung lagi....

18 June 2011

Bahtera Merdeka...


jumpa video diatas di Youtube....
tajuknya Bahtera Merdeka Orkestra RTM..,
Terima kasih atas usaha orang yang upload lagu ni....
Lagu ini adalah sumbangan dari Mohamad Saufi Abdul Wahid, pemuzik kombo RTM Johor untuk Klasik Nasional, bukan dimainkan oleh Orkestra.
Asalnya lagu ini digunakan sebagai "background" untuk sajak merdeka yang dibacakan oleh DJ Ismail Ibrahim untuk siaran Johor FM.

p/s : Saufi wahid.... aka my beloved pakngah lah.....

13 June 2011

nasyid dalam bahasa jepun.


salah seorang fb friend saya post nasyid ini di wallnya....
alhamdulillah.... kalau dulu islam adalah sesuatu yang sangat alien di jepun
skrg sudah ada orang jepun sendiri yang mahir tentang islam

11 June 2011

DONG YI - kisah cinta....


Tak sangka saya dah khatam 60 episod DONG YI. 
Soundtrack - marvellous.
Pelakon - walau pun saya tak pernah lihat mereka sebelum ni, tapi ada magnet membuatkan saya melekat depan skrin.
Pemandangan - cantiknya..... kelebihan cerita korea, mereka memasukkan keindahan alam untuk menarik tourism....
Bahasa - apa kisah.. ada subtitle...
Isinya - Kisah cinta dan politik yang boleh kita jadikan pengajaran....
SANGAT2 BEST....
  • anak yang sangat tabah dan terpaksa mengharungi pelbagai dugaan untuk membersihkan nama keluarga.
  • anak yang dididik supaya sentiasa berfikiran positif dan tidak berdendam sejak kecil, membesar menjadi manusia yang positif dan bijaksana.
  • Kebijaksanaan wanita mampu membuatkan orang lain gerun.
  • Inferior complex membuatkan manusia akan jadi kaki buli. Menggunakan kekuatan fizikal dan politik untuk nampak gah.
  • Berkongsi kasih - ada wanita yang redha, ada wanita yang menjadi pendendam. Dendam yang membawa kepada kemusnahan diri.
  • Orang yang berada ditempat yang mempunyai authority perlu bijaksana dalam menilai orang-orang disekeliling. Jika tidak, mereka akan dipergunakan oleh orang-orang yang bercita-cita tinggi.
  • Suami yang sedar kelemahan diri dan bangkit mempertahankan keluarga.
  • Akhir sekali, dalam politik akan sentiasa berpuak. Manusia yang tidak tegas pada diri sendiri akan hanyut dengan aspirasi politik orang lain. Politik tidak kotor tetapi pengamal politik yang tidak jujur membuatkannya nampak kotor dan orang2 ini beranggapan bahawa semua orang seperti mereka...

06 June 2011

PENTINGKAN DIRI MENJADI JATI DIRI?

Petang tadi on the way balik kerja, saya pasang IKIM FM, segmen keluarga sakinah.

Kata Prof Datuk Sidek Baba, anak kita dididik supaya ada jati diri.. hmm..very true.... tetapi sejauh mana kita berupaya mendidik anak-anak supaya ada jati diri sedangkan kita sendiri sebagai ibu bapa, kadang-kadang lebih pentingkan diri.... Kepimpinan melalui tauladan... bagi anak2 tabiat ibubapa yang diperhatikan menjadi budaya, dan budaya membentuk jati diri... hm.... subhanallah....

1) Kita sayang anak, kita hantar dan jemput anak dari sekolah, Kita berhentikan kereta tengah jalan tanpa memperdulikan samada pemandu lain boleh lalu atau tidak... kadang-kadang macam2 pesanan kita bagi kat anak... sabar sungguh pemandu di belakang kita yang tak reti nak tekan hon... mungkin hon dia rosak.. sangka baik....  kalau dia dah lambat, pandai le dia overtake ye tak?

2) Kalau lah ditakdirkan masa kita lalu lampu trafik baru tukar ke warna merah... ada kita kisah nak berhenti? kita terus je....anak tanya kat kita. kenapa tak berhenti? kita kata.. ala.. nak cepat..... kalau polis saman, kita marah balik polis tu,, kita kata dia  berlagak, tak boleh tolong bangsa... kesian polis tu...( tak apa bang polis.. orang macam tu tak payah tolong.... bukan reti kenang budi...).

3) Kalau jalan jem.. masa ni le kita nak tunjuk skil... ala.. kita nak cepat.. orang lain pun guna laluan kecemasan jugak! Kalau kat depan tu ada lampu trafik lagi best... kita cilok betul2 kat depan lampu. Kalau pemandu lain tak bagi laluan, kita tunjuk isyarat tangan... tak lah.. bukan angkat jari hantu tu... kita manusia civilised... kita cuma buat macam auntie kat cerita tamil tu.. ayoyo.... tapi kita kata.. ape da... sambil jeling kat pemandu sebelah....

kat tu baru 3 je contoh.. banyak lagi tabiat dan sikap kita yang anak2 perhatikan.... adakah PENTINGKAN DIRI bakal menjadi JATI DIRI anak2 kita?