Sedara2ku...

28 October 2011

ADILA @ Klasik Nasional - ND Lala

Saya peminat ADILA - Aku, Dia & Lagu di Radio Klasik Nasional.
Peneman saya memandu balik kerja.
Siaran 17 Oktober, saya jatuh cinta dengan perkongsian ND Lala..

ADILA @ Klasik Nasional - 17 Okt 2011


benarkah ini rumah kita,
jika benar duduk dikerusi,
jangan duduk dilantai saja...
benarkan ini rumah kita,
makan lah isi
jangan hanya hirup kuahnya....



Negara ini negara industri, kita menumpang dinegeri sendiri
bagi saya yang kerja di sektor industri...sungguh terkena dihidung sendiri....

24 October 2011

Bila kemanusiaan hilang....



Sedih bila lihat berita kematian Muamar Gadafi.
kenapa hati manusia jadi begitu keras?
Jika mendokong Islam, kenapa sunnah Nabi dilupakan?
Kenapa nafsu amarah menjadi ikutan....
Nabi menghormati musuh walau dalam peperangan...
Tidak sesekali membunuh musuh yang sudah tidak berdaya
apatah lagi membiarkan mayat tanpa disempurnakan...
kemanakah pergi nilai kemanusiaan mereka?

21 October 2011

I made up my mind.




Siang tadi dengan selambanya bos kata- " you need to stay for another month", my translator only will join mid November....

sedih, geram, marah, perasaan bercampur baur. Permintaan dan tawaran tak ikhlas, hanya nak melepaskan sesak sendiri. Memang benar,  saya belum cari kerja lain, benar juga, saya perlukan pekerjaan. Tetapi saya tidak rela maruah diri dicarik2. Saya tolak permintaan itu dengan baik.

Pendirian saya senang, saya tak minta bulan dan bintang, hanya sekadar, give me the same pay, same position & on permanent basis. If you cannot see my value, others may see.  Maybe my rezeki is somewhere else.

Dear Boss, what happen after I left is not my problem anymore. You and the others better learn to pick up your handphone after working hours, there might be emergencies. You all also need to take ownership of the job task. Blamestorming attitude need to scrap into the dustbin.

Sorry boss... I made up my mind.... do or die. You give me what I want or no go....




20 October 2011

I love my job...

Tinggal 10 hari saya ditempat kerja sekarang,
kontrak tamat dan tawaran dari pihak syarikat untuk terus bekerja tidak menyebelahi pihak saya.
walau pun saya sayang kerja saya, saya perlu bertegas demi hak saya.
tapi saya tetap meneruskan kerja, melangsaikan baki tugasan..
Walaupun saya sepatutnya tidak perlu risau, apa bakal terjadi setelah saya tiada
tapi hati ni degil, tiap hari sampai rumah bila azan maghrib dah berkumandang,
mesti siapkan kerja sebelum hujung bulan...
tak mau menyusahkan rakan2 yang tinggal...

senja tadi saya ditegur oleh suami...
" ada cerita nak sambung kerja ke?"
" rasanya dah tak perlu beriya2 siapkan kerja...."
hehehehe.. jawapan standard saya...
I love my job..
saya siapkan tugasan bukan kerana nak bos lihat
saya nak mudahkan kerja orang lain agar tiada deringan telefon bertanya itu dan ini
bila saya dah tak ada disana nanti...
walau pun saya geram dengan bos saya
tiada niat untuk meyusahkan atau memadankan mukanya bila tak berupaya settlekan masalah depan mata
walau pun rakan sekerja dah mempersenda..
dia hanya tin kosong yang berbunyi gah masa saya ada...

mati harimau meninggalkan belang
mati manusia meninggalkan nama..
biarlah nama yang saya tinggalkan seharum mawar seindah suasana....


15 October 2011

DAY AFTER TOMORROW

Setelah tertidur sebentar, segar pulak mata malam ni...
di TV2 - DAY AFTER TOMORROW
tak dapat bayangkan sekiranya fenomena ini benar2 berlaku....





12 October 2011

jalan-jalan : dari jendela ekspress rakyat

Haleeda melihat ke luar jendela keretapi





tayar keretapi...
singgah distesen Gemas


cuba tengok dibelakang seat tu.. huhuhu... mana mejanya?
akar pokok tu lebih besar dari jengkaut..









11 October 2011

Ekspress Rakyat : alangkah bagusnya.....



Hujung minggu lepas saya ke KL untuk majlis reunion kawan2 semasa belajar di ITM. Menjangkakan majlis akan menjadi panjang dan tak sampai hati membiarkan suami dan anak2 terpaksa menunggu, saya mengambil keputusan ke KL menaiki keretapi, Biar saya kongsi perasaan dan pengalaman saya disini..

8/10/2011 (Sabtu)
9.55 pagi bertolak dari stesen keretapi Kulai. Sungguh mudah kerana saya membeli tiket secara online. cuma kerusi plastik di stesen kulai tak dapat menampung badan saya yang comel ni... kenapa lah tak diganti kerusi yang dah pecah.. takut makcik nak duduk...

perjalanan ke KL sungguh lancar. Sesekali terganggu kerana asap rokok masuk ke dalam koc kerana pintu koc tak boleh ditutup. Bagaimana pun pemandangan dari koc kantin sangat best.. alangkah bagusnya kalau KTM menyediakan kantin yang lebih "proper". Saya bersama anak gadis saya Haleeda beli nasi lemak dan air teh tarik 3 in 1. Makan sambil menikmati pemandangan diluar, rasa macam dalam filem.

kami tiba di KL sentral pukul 2.45 petang. Kami dijemput oleh rakan saya di luar stesen. Mudah dan cepat...

9/10/2011 (Ahad)
Pukul 8.35 pagi, saya ke gate B setelah bertanyakan arah kepada petugas di KL Sentral. Tiada petugas KTM, saya mengekori kumpulan dihadapan untuk menuruni eskalator, tiba2 suara dari belakang.. "oi kak, nak gi mana?" petugas berbaju biru memanggil saya dengan muka bengis. Cantik sungguh ayat beliau.. KTM perlu hantar petugas kursus etika berurusan dengan pelanggan nampaknya.

Keretapi lewat lebih kurang 10 minit. kumpulan pelancung warga tua dari Jepun mendahului saya. Air cond koc yang saya naiki untuk ke selatan, tak sejuk, ditambah lagi dengan kekerapan pintu dibuka untuk penumpang pergi menghisap rokok dan bilik air.. berpeluh dalam koc. Haleeda mula merungut.. saya ambil keputusan membawa Haleeda ke kantin. Jalan punya jalan, dah sampai kehujung,tiada kantin.. belakang saya seorang pelancung dari jepun juga mencari kantin! rupa2nya makanan dijual di troli saja. Sayang.. pelancung jepun tersebut mungkin seperti saya mengharapkan berehat dikantin.

Seorang demi seorang pelancung warga tua tersebut menuju ke bilik air, kemudian berpaling dengan muka berkerut. Bayangkan tandas cangkung didalam keretapi yang bergegar.. harus tertonggeng mereka yang sedang berurusan ditandas. Mangkuk tandas pula.. hai.. dah tak putih.. nampak kelabu adalah... Orang Jepun sangat teliti bab tandas.. untuk menarik pelancung ke Malaysia, KTM sepatutnya lebih prihatin tentang  keperluan pelanggan.

Alhamdulillah kami sampai stesen kulai pukul 2.45 petang. Keseluruhan perjalanan, sungguh lancar, cuma panas... Saya suka perjalanan dengan keretapi, mungkin kerana mengembalikan nostalgia waktu muda2. Tapi koc ekspress rakyat, rasanya dah patut sangat upgrade. Kocnya buruk, dah lah tak ada kantin, meja tempat letak makanan banyak yang dah tanggal, macamana nak makan dengan selesa...mungkin pihak KTM perlu juga beri perhatian kepada pemandangan diluar.. pokok menghijau memang cantik, tapi semak ditepi landasan, sungguh menyemakkan mata....

Keretapi adalah medium pelancungan yang sangat bagus, selesa dan tiada trafik jem. Tourism conscious perlu diterapkan oleh pihak KTM terhadap produknya dan juga para pekerjanya bagi menyumbang kepada tourism malaysia....

04 October 2011

KERJA ATAU RUMAH?

Pagi tadi Haleeda tersenyum simpul bila saya call transport suruh ambil dari rumah... "mak tak kerja eh?", ibarat kata ayahnya.. senyum macam nak kena tampar..... balik sekolah agama mengada-ngada la pulak, makan nasi pun minta suap....

Kontrak kerja saya dengan majikan sekarang sehingga hujung bulan ni... Bila teringat peristiwa pagi tadi, rasa macam nak duduk rumah saja. Tapi terlalu banyak perlu dikorbankan kalau saya nak jadi surirumah sepenuh masa... ye la.. dari pendapatan 2 orang kepada 1 orang saja... Ada tak kerja dari rumah yang pendapatannya agak lumayan. Yang pasti bukan internet scam atau multilevel marketing... cukup2 la dengan pengalaman lalu....

01 October 2011

SAYA TERGODA....

hahaha.. tergoda dgn kamera digital kat kedai le....warna purple nikon coolpix sangat menggoda...




dah terbeli pun... huhuhu.. kebetulan kamera digital samsung bual hal, sedih... gambar raya tahun ni sangat tak meriah.... ambil pakai hp je...

walau pun hati kata DSLR... tapi kepala kata.. bulky le...
yang ni boleh masuk handbag.
Insyaallah... masih ada lain kesempatan....