Sedara2ku...

27 November 2011

Mengimbas 1 Muharam 1433H


(Nota : maaf tersalah tajuk, nak taip 1433H ter.. taip 1455H. patut le ramai sangat yang berminat nak baca.. sorry!!!!!)

Salam.

Jam dinding baru berbunyi 6 kali, dah pukul 6 petang. Rumah sunyi selepas penuh dengan aktiviti, Khaleed & Azam pergi main bola (lepaskan hajat, esok dah kena pergi rumah tokji semula), Haleeda dan ayahnya di laman rumah.. entah apa diceritakan pada ayahnya... Sufyan? paling displin dalam family, sedang mandi. dia sedar pergerakannya lambat, jadi sebelum pukul 6 petang, dia akan mandi dulu dan bersiap untuk solat maghrib.

Alhamdulillah Sambutan Maal Hijrah kami menepati citarasa saya, masa berkualiti untuk keluarga. Petang semalam kami sempat berkumpul untuk mengaminkan doa akhir tahun & awal tahun, dipimpin oleh suami aka PakNgah le tu. Jadi meriah sebab keluarga Ucu Piah menyertai kami. Walau pun Muiz meragam waktu mula solat mahgrib, alhamdulillah Ucu Piah sempat berjemaah bersama-sama. Ucu Piah & family balik Segamat naik keretapi tengahmalam semalam.

Pagi ni, kami sekeluarga Solat Subuh berjemaah.. sesuatu yang memang tak sempat pada hari kerja. Lepas tu ronda2 dan terus makan roti canai direstoran berdekatan. Balik rumah, sempat le saya & Haleeda petik pucuk ubi. Menu tengahari tadi Nasi Lemak , hasil air tangan kami sekeluarga.



Nasi Lemak dimasak oleh PakNgah.
Sambal Ikan Bilis, sapa lagi, saya le..
Pucuk Ubi, dipetik oleh Haleeda & Khaleed, direbus oleh saya jugak.
Telur dadar (terlupa letak garam), oleh Khaleed.
Azam - tukang hidang.
Abang Pyan, seperti biasa, menikmati masakan mak dia...

Haleeda - melayan perasaan,
Khaleed - cari lagu di Youtube untuk  halwa telinga kami,
PakNgah - gunting rambut sendiri.

Khaleed memotong batang pisang untuk hidangan arnab kami...

Sufyan - sentiasa menjadi peneman setia.

arnab bermalas2an...
tukang gunting rambut tetap kami....

azam - tolong kupas bawang putih.. kejap je...
Semoga tahun baru Hijrah ini akan lebih baik dari tahun yang telah ditinggalkan.....
Semoga kehidupan kami diberkati Allah..
Semoga keluarga kami sentiasa ceria dan
Semoga anak-anak kami menjadi insan cemerlang, gemilang dan terbilang didunia dan akhirat..
Amin...

26 November 2011

Doa akhir tahun & Doa awal tahun

Dah asar dah.. dah janji dengan anak-anak, pukul 6 balik, mandi bersiap untuk baca doa akhir tahun & awal tahun.

Cari youtube.com jumpa doa akhir tahun & doa awal tahun.

Doa akhir tahun.

Doa awal tahun


SALAM MAAL HIRAH UNTUK SEMUA.
SEMOGA TAHUN MENDATANG AKAN LEBIH BAIK DARI TAHUN  YANG BAKAL KITA TINGGALKAN.. AMIN...

25 November 2011

Resepi : Daging Black Pepper

Salam,

Lama tak online, makin duduk rumah makin busy. Hujung minggu lepas, modem kat rumah ni rosak.. kena petir... Malas nak bebel lagi, dah pesan kat anak2 kalau hujan off modem, tapi dia tolak dia, dia tolak dia, sudahnya tak sempat off dah kena petir... what to do..

Awal minggu pulak bawa budak2 pergi berjalan, balik kampung, sudahnya 2 hari lepas baru sampai rumah. Seperti biasa, buat muka kesian kat Pakngah Shukor. Dia dah tolong belikan modem baru, siap install lagi... terima kasih pakngah  hehehe.. lepas ni kembali aktif ber"online"...

Bila dah berjalan, tak bershopping lah kita. Yang ada kat dalam peti ais, cuma daging korban dan tulang je... Hihihi.. tokabah pulak jadi penyelamat, datang tengahari tadi siap bawa lauk.. Yaaaahooooo tak payah masak.. Tapi petang ni tak masak segan le pulak.. nampak sangat pemalas.. (walau pun memang malas!) Jadi, korek jugak le daging yang ada kat peti ais tu.. hasilnya .. ha.. tengok sendiri le kat gambar dibawah...


DAGING BLACK PEPPER

Bahan-bahan :
Daging - hiris setebal 1 cm,
Bawang Besar - 1 biji besar (potong 8)
Bawang Putih - 2 ulas (ketuk )
Halia ( 2 inci) - hiris
Lada Hitam (black pepper) - tumbuk
Sos Tiram
Kicap Masin
Kicap Manis.

Cara-cara membuat nya...
Rebus daging, masukkan sedikit hirisan halia.
Bila empuk, masukkan Bawang, bawang putih & lada hitam
Masukkan pula Sos Tiram, Kicap masin & Kicap manis
Bila dah masak, angkat & hidangkan...

Hiasan
Daun bawang, daun saderi & bawang goreng.

Nota :  Untuk resepi tadi, saya tak guna garam dan perasa. Rasa kicap dah cukup


  

03 November 2011

Mee Goreng ala makngah...

Hari ke 3 jadi surirumah..

Makngah rajin hari ni.. hihihi..puji diri sendiri lah pulak...
Pagi tadi buat sarapan Mee Goreng.. 
resepinya? ala. .senang je...


Mee Goreng ala Makngah...

Bahan-bahannya...

- Mee kuning.
- Bawang besar / bawang putih / udang kering / lada kering (kisar)
   (pakai lada boh pun boleh juga...)
- sayur sawi
- telur
- sos cili / sos tomato
- garam / gula / sedikit perasa (jika suka)

Cara membuatnya ;

- Panaskan minyak, telur tu buat macam scramble egg dulu, angkat...
- tumis bahan yg telah dikisar sampai naik minyak
- tambah garam / gula / perasa.
- tambah sos cili / sos tomato (sos ni sikit je, untuk tambah warna & perisa)
- masukkan sayur, biar sekejap.
- masukkan mee kuning dan gaul hingga masak.
- sebelum angkat mee, masukkan telur scramble tadi, kacau2 sikit... angkat...

Masa penyediaan :
tak sampai setengah jam pun sebab hari ni mengelat pakai lada boh... kihkihkih....
Kalau mokcu, dia suka masukkan fish ball / fish cake bagai.. ok je. no hal.. yang penting rasa rencah dia...
Sebenarnya makngah suka letak taugeh dgn daun kucai, tapi pagi tadi tu je yang ada.. ok je .. kita yang buat dia.....

Senang kan? Selamat mencuba.... 



02 November 2011

Hujan oh hujan...

Hari ke 2 kembali menjadi surirumah....
hari ni masak Nasi Goreng untuk hidangan anak2 ke sekolah... sorry tak sempat ambil gambar dah habis dah...
Semasa tunggu van sekolah datang, hujan turun.. saja nak share foto yang diambil semasa hujan tadi...


Haleeda buat apa tu....
Hari Rabu - abang2 kena pakai baju pasukan beruniorm pergi sekolah...

air hujan ditadah untuk menyiram pokok

titisan air hujan di daun pisang..

01 November 2011

Mee Sup for lunch

Salam.

Hari Pertama jadi surirumah setelah penat bekerja... opps, belum niat nak pencenlah.., rehat je....

Menu tengahari untuk anak-anak kesekolah adalah Mee Sup.
Gambar dibawah ditampal dengan niat untuk menggoda.. hihihi...


bahan2 untuk mee sup seperti diatas adalah..

- mee kuning (bahan utama le tu)

- bawang besar, bawang putih & halia (kisar halus)
- bawang besar hiris (saja nak nampak ada bawang. )
- udang kering
- sayur sawi & lobak merah
- tahu / fish ball / fish cake
- lada merah / cili padi.
- kiub ayam.

Cara memasak...

- tumis bawang kisar dan bawang hiris, masukkan sekali udang kering, biar sampai naik minyak...
- tambah air untuk jadikan kuah.. ikut keperluan lah...
- biar mendidih, tambahkan kiub ayam.
- tambah tahu /  fish ball / fish cake, sayur sawi & lobak merah, lada merah & cili padi.
- tambah mee kuning, biarkan sebentar...
- angkat & hidangkan...

alamak, lupa letak rempah tumis.. ok le tu....
senangkan? kalau nak tambah ayam ke udang ke daging, ikut suka lah..
kita yang buat dia....