Sedara2ku...

03 November 2011

Mee Goreng ala makngah...

Hari ke 3 jadi surirumah..

Makngah rajin hari ni.. hihihi..puji diri sendiri lah pulak...
Pagi tadi buat sarapan Mee Goreng.. 
resepinya? ala. .senang je...


Mee Goreng ala Makngah...

Bahan-bahannya...

- Mee kuning.
- Bawang besar / bawang putih / udang kering / lada kering (kisar)
   (pakai lada boh pun boleh juga...)
- sayur sawi
- telur
- sos cili / sos tomato
- garam / gula / sedikit perasa (jika suka)

Cara membuatnya ;

- Panaskan minyak, telur tu buat macam scramble egg dulu, angkat...
- tumis bahan yg telah dikisar sampai naik minyak
- tambah garam / gula / perasa.
- tambah sos cili / sos tomato (sos ni sikit je, untuk tambah warna & perisa)
- masukkan sayur, biar sekejap.
- masukkan mee kuning dan gaul hingga masak.
- sebelum angkat mee, masukkan telur scramble tadi, kacau2 sikit... angkat...

Masa penyediaan :
tak sampai setengah jam pun sebab hari ni mengelat pakai lada boh... kihkihkih....
Kalau mokcu, dia suka masukkan fish ball / fish cake bagai.. ok je. no hal.. yang penting rasa rencah dia...
Sebenarnya makngah suka letak taugeh dgn daun kucai, tapi pagi tadi tu je yang ada.. ok je .. kita yang buat dia.....

Senang kan? Selamat mencuba.... 



No comments:

Post a Comment