Sedara2ku...

31 December 2011

Bye bye 2011 & welcome 2012



petang ni sunyi, anak2 ke taman permainan, suami keluar, sufyan tengah mandi... mak dia.. hehehe.. ngadap laptop. Tahun 2011 dah nak berakhir, kalau hari terakhir tahun hijrah, pukul 6.20 ptg macam sekarang ni anak2 dah kena jerit suruh mandi,nak baca doa akhir tahun. Tapi hari ni mereka masih main bola bersama kawan2. 

Pencapaian tahun ni biasa2 saja. Cuma 2 bulan terakhir saya berpeluang duduk rumah atas permintaan anak2, kebetulan kontrak kerja dengan syarikat sebelum ni tamat akhir oktober. Insyaallah. tahun 2010 kalau ada rezeki nak kerja semula... Dalam pada duduk rumah sempat juga jadi training facilitator untuk soft skill training, alhamdulillah.. persediaan masa tua... (opps. macam le muda sangat).
Anak2 lelaki, pelajaran mereka.. aduh.. tak terkata..., kecuali Haleeda. Akhir tahun ni dengan kerjasama suami, kami dah buat jadual baru. Lepas solat maghrib, anak2 buka meja diluar.. ayah mereka kena duduk sekali.. temankan mereka ulangkaji pelajaran. .harap2 usaha ini berterusan. Bukan apa. bila tengok result, rasa bersalah pulak. mungkin saya tak cukup bagi perhatian pada mereka. Sekarang ni angin agak kencang, tambah rumah saya berada diatas bukit, sejuk sampai ke tulang....

2012, just hope for the best. Tak mau angan2 bulan dan bintang. biar macam kura2, asal lambat tapi sampai juga ke destinasi. Yang penting saya mau cuba istiqamah. Insyaallah, semoga Allah permudahkan tekad kami.

Bye bye 2011 & welcome 2012.

30 December 2011

30hb Disember

30hb Disember
tahun ini bakal pergi
tahun hadapan sudah menanti


masa terus berlalu
tanpa menunggu lengahku
meninggalkan aku termangu-mangu


masih banyak yang belum terlangsai
masih banyak yang tergantung diawang-awangan
setia menunggu kudrat dari ku.


detik-detik akhir ini
tidak akan kugunakan untuk menangisi yang hilang
atau menuding jari kepada orang


tahun depan bunyinya jauh
tapi tinggal sedetik cuma
biar pincang ku redah jua...


~makngah~
 30/12/2011


21 December 2011

Doa agar hujan berhenti

Assalamualaikum & Selamat pagi.

Mangsa banjir di Johor semakin meningkat. Pagi ni je ikut data di portal banjir MKN, kawasan banjir dah jadi 38, mangsa yang terlibat dah meningkat sampai 3259 orang. Semoga meeka semua tabah.

Bila saya kecoh2 pasal banjir di Segamat,rakan fb saya, syed hanafi letak doa dibawah di wall saya. Alhamdulillah, semoga perkongsian disini memberi manfaat untuk semua. Terima kasih Syed.


btw, pagi tadi call anak di Segamat. nampaknya hujan dah berhenti sejak semalam.

19 December 2011

DOA MENOLAK BANJIR

Hujan turun tanpa henti sejak semalam
walau pun tak lebat tapi berterusan
tempayan yang dikosongkan malam tadi
dah penuh semula
bila dibayangkan dalam skop yang lebih besar,
ngeri.....

malam tadi waktu pulang dari kampung sempat menoleh
sungai-sungai disepanjang jalan
walau pun belum melimpah
tapi dah tinggi, air sudah kelihatan dari dalam kereta,
dengan hujan berterusan begini
tak mustahil, boleh melimpah keluar...

Untuk anda yang mahu semak status banjir
sila semak di PORTAL BANJIR MKN. last update hari ini :
http://portalbanjir.mkn.gov.my/


Juga, saya lampirkan doa menolak banjir untuk rujukan kita semua.

terima kasih kepada syed hanafi yang meletakkan doa ni di facebooknya...




dan kalau musibah melanda juga, kawan-kawan, terima dengan rela hati ye.. mungkin Allah dah sediakan yang lebih baik untuk anda semua.....


akhirkata,


sedikit mood gembira untuk anda semua...





16 December 2011

Lagu :buah- buahan tempatan.

Perut tengah panas!

Setelah naik rimas mendengarkan anak daraku Haleeda yang berleter kerana bau buah durian dalam peti ais, saya dan sufyan memulakan operasi menghabiskan baki durian.. Ala bukan banyak mana pun.. Kat rumah rasanya saya dan sufyan je hantu durian. yang lain tu takat jamah je. si Haleeda? hm.. tak sentuh langsung... Mungkin ada kena mengena dengan tabiat saya masa mengandungkan mereka dulu...  Kebetulan saya sempat jumpa musim durian masa mengandungkan Sufyan. Yang lain2 tu tak sempat jumpa musim durian rasanya... 

Korek2 kat youtube, jumpa lagu ni... lagu kegemaran masa sekolah rendah. 



14 December 2011

Petua : Menghilangkan bau durian ditangan anda.

Musim durian dah tiba!

Durian durian & durian. Makan durian fresh memang best, tapi saya suka kopek dan simpan durian dalam peti ais. Walau pun durian tu kurang menyengat, kalau dah sejuk dalam peti ais, boleh tahan sedapnya.

Masalahnya, kalau dah makan durian, walau pun seulas, bau kat tangan nak mau hilang. Saya try petua Tokabah, alhamdulillah, berkesan. lepas makan, bau durian ditangan almost hilang... almost je tau... bukannya 100% hilang.. ye lah. daripada dok tercium bau durian lama2....

Petuanya gini...

CUCI TANGAN MENGGUNAKAN AIR YANG TELAH DILALUKAN DIPANGSA DURIAN / KULIT DURIAN..

tak faham jugak?
sila tengok gambar dibawah...

terima kasih kepada sufyan yang sanggup jadi model,
walaupun, model tangan je...

cubalah...


09 December 2011

Petua : Halau lalat

Salam.

Waktu selak2 majalah mingguan wanita yang baru dibeli semalam, saya ternampak petua untuk mengelak lalat didapur.



Selalunya petua  yang dibaca mesti guna cara nak attract lalat, baik guna gam lalat atau kat kantin/kedai makan yang pakai ultra violet, semuanya mengumpan lalat datang dekat dan bunuh.. allure and kill. fuh.. kejam....

tapi petua yang baru ni betul2 petua menghalau.



Caranya :
Masukkan beberapa kuntum bunga cengkih kedalam mangkuk atau cawan berisi air.
Biarkan terdedah diruang dapur...

Mungkin air berbau cengkih tu tak sedap kat hidung lalat kot...


btw, tau tak cengkih yang mana satu? ha,, yang macam kat gambar sebelah. Sebenarnya kecik je...
dah check kat google translate : cengkih in english = CLOVE.




Peringatan sebelum mencuba.
Ini salah satu dari usaha kita. Kalau ditakdirkan lalat berjaya dihalau keluar dari dapur anda, janganlah mencabar dia lagi ye.. baki2 ikan kering bacin ke, sambal belacan ke, jangan lah disimpan dalam tudung saji di atas meja tu.. kalau boleh kemas terus meja.. sorokkan baki makanan kat tempat lain..

Selamat mencuba....