Sedara2ku...

23 January 2012

Anak2 kurang ajar, salah siapa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entah kenapa tiba2 saya teringat kisah yang saya lihat di sebuah klinik suatu waktu dahulu. Seorang anak kecil dalam lingkungan 4 tahun melihat wajah Tun Dr Mahathir di majalah sambil berkata pada bapanya..." Abi, ni atuk Mahathir, orang jahat kan?". Bapanya pulak menjawab dengan spontan "Ya". Hati saya berkata-kata... aduhai... anak sekecil ini dah di "doktrin"kan dengan sikap membenci orang... 

Beberapa tahun selepas itu pula, kecoh ibubapa buat laporan polis dan menyaman guru kerana merotan. Suami kawan saya yang bertugas sebagai polis telah diserang oleh ibubapa kerana membawa anak ponteng sekolah dan hisap rokok di kubur cina ke balai polis. Beliau dituduh sengaja nak memalukan ibubapa yang berkedudukan dalam PIBG dan  dalam masyarakat. Waktu itu, rasanya anak yang saya lihat diklinik dah mula mula masuk sekolah menengah.

Sekarang... kecoh pula pelajar2 IPT buat hal, demonstrasi, masalah sosial hingga melahirkan bayi luar nikah didalam tandas, di asrama dsb bukan perkara pelik lagi...  Bila dicongak lagi, hmm.. anak itu dan yang sebaya, dah sampai umur masuk Universiti! Wow, remaja2 ini membesar di waktu orang sibuk "reformasi" yang juga menghalalkan banyak perkara diluar peradapan timur contohnya memaki hamun dan membenci sesama manusia , juga zaman ibubapa terlalu menyayangi anak , semua orang lain salah...

Hari ini di suratkhabar, keluar berita pelajar KUIN yang digantung pengajian kerana terlibat dalam demonstrasi tahun lalu, menghantar surat berdamai serta tawaran kepada kolej, siap ada deadline! Sebagai pembaca, saya terfikir, adakah itu surat perdamaian atau ugutan kepada kolej? Mereka tidak menunjukkan tanda2 insaf!

Wahai ibubapa? Anak2 adalah refleksi didikan kita. Adakah cara didikan kita ni betul? Adakah anak2 yang kita ajar membenci orang dan sentiasa menyalahkan orang lain boleh membela kita semasa kita tua? semasa kita sakit? 

renung-renungkanlah.....



22 January 2012

GONG XI FA CAI


Untuk kawan2 berbangsa Cina,

GONG XI FA CAI
Semoga tahun ini memberi rezeki juga kesejahteraan untuk anda semua....


Kat sini hujan baru je berhenti, teringat kata2 orang2 tua mengenai sinonimnya hujan dan raya cina. Tahun lepas sewaktu berbual dengan seorang berbangsa cina baru tahu kenapa. Katanya orang cina percaya hujan sebelum raya cina adalah pembersihan laluan sebelum dewa2 mereka turun ke bumi..

Hujan juga akan turun selebat2nya pada hari Chap Goh Mei atau hari ke 15 atas alasan yang sama.. iaitu, pembersihan laluan setelah dewa2 mereka pulang.. kemana? mungkin ikut istilah cerita bangsawan dulu2 ke kayangan kot....

wallahualam... kita tak perlu percaya tetapi sebagai rakyat dalam negara berbilang kaum dan bangsa, pengetahuan begini membantu kita memahami antara satu sama lain....

Selamat bercuti untuk kawan2 yang akan pulang ke kampung... hati2 di jalan raya.....

15 January 2012

Resepi : Kek Coklat Kukus

Assalamualaikum...
Petang tadi Tokabah datang dengan Mokcu & Arif. Jadi saya dengan rajinnya buat Kek Coklat Kukus, excited nak kasi Arif rasa, maklum le, sejak masuk sekolah tadika ni belum buat apa2 pun untuk dia..

btw, sejarah Kek Kukus ni... sejak duduk rumah, teragak le pulak cari resepi Kek Coklat.. cari punya cari jumpa macam2 resepi, baik di blog-blog mahupun di youtube. Test banyak kali, kejap jadi kejap fail. Kiranya kalau jadi nasib baik la ye... Tetapi dari setiap kegagalan, saya usaha lagi. akhirnya. .. alhamdulillah.... dah tau cara buat kek coklat kukus..

Sebelum menaipkan resepi kek ni, terlebih dahulu saya nak minta ampun dan maaf kepada tuan punya asal resepi yang saya dah olah dan buat ikut suka hati sendiri.

KEK COKLAT KUKUS

bahan dan cara membuat.

150g tepung gandum
1 camca teh baking powder
1 camca teh bicarbonate soda
(ayak dan ketepikan)

100g serbuk koko
250g gula kastor
1 tin susu cair (400g)
250g susu pekat /krimer manis
200g minyak masak
(campur semua dan panaskan atas api perlahan. Kacau selalu hingga sebati dan berkilat . Tak perlu sehingga mendidih)

4 biji telur ayam (saiz sederhana)
Pukul hingga kembang.

1) Panaskan air dalam kukus sehingga mendidih.
2) tuangkan sedikit demi sedikit larutan koko panas kedalam tepung dan kacau.
3) Masukkan telur yang telah dipukul dan kacau lagi.
4) Gris loyang dengan   minyak / majerin / mentega.
5) tuangkan adunan kek dan kukus selama 1 jam. Apabila telah masak, biarkan sejuk sebelum dihias.

Nota : tutup loyang menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan wap air jatuh ke dalam kek.

larutan coklat sebagai hiasan.

cairkan 2 sudu mentega
2 sudu serbuk koko
sedikit susu cair + susu manis.
kacau atas api perlahan - sehingga semuanya larut dan sebati.
tak perlu kacau lama2 diatas api, takut hangus. (nanti pahit pulak kokonya...)

Bila kek sudah sejuk, sapukan larutan coklat atas kek dan hias mengikut citarasa anda....

hari khamis lepas saya buat kek untuk kawan2 anak yang datang untuk group study. Ingatkan ada berbaki boleh le saya makan lagi. balik kerja hari jumaat jengah peti ais tinggal loyang kosong saja. Katanya budak2 tu balik sekolah, singgah rumah, sambung makan lagi... Family saya dan kawan2 anak suka, tentu family anda pun suka juga....

selamat mencuba...







 







08 January 2012

Jalan2 Cameron Highlands - Foto

Salam
Hujung tahun lepas, kami sekeluarga ke Cameron Highlands lagi. Unplanned trip......

inilah family saya....

Gerai orang asli dalam perjalanan dari Tapah ke Cameron Highlands

Pemandangan dari Bharat Tea Plantation

My & my handsome boy - sufyan.


suasana malam di Brincang dari apartment.

tau tak? strawberry keluar musim sejuk. Nak makan strawberry macam ni datanglah dalam bulan Nov, meriah  & murah. Kalau datang bula Jun, ada le yang kecik2, masam pulak tu.. btw, tuang susu pekat manis.. marvellous.

seperti biasa, model souvenir di cameron highland. sarung tangan & penutup telinga

kami tinggal dibilik ni, mengadap pekan balai bomba brinchang. Marvellous view.

Kalau pergi brinchang, sini le tempat kami tinggal. Dulu best, tapi sekarang service macam kedekut2 manja gitu. Tuala kena minta, dah minta pun bagi yang ala2 layak buat kain buruk.. dulu tak gini....

pernah tengok orang ketam daun teh?

my hubby
rosak juga timbang tu nanti... ish....

jasamu dikenang. Khaleed sentiasa membantu menolak kerusi roda sufyan.

bukti dah sampai sungai palas ye azam...

daun teh fresh. rasa macam nak petik je....

singgah kejap kat lata iskandar on the way turun.. semua orang mabuk da....


02 January 2012

AUKU : apa masalahnya?

Assalamualaikum

siang tadi ramai kawan2 fb dok upload video youtube pasal demonstrasi pelajar di UPSI.

Berdarah-darah muka budak kat video tu.. kalau itu anak saya, alangkah sedihnya. Kenapa saya sebagai emak sedih? begini...
1) Bila anak dapat sambung belajar sampai IPT, IPTA pulak tu.. bangganya hati mak bapak. Walau pun sekarang dah ramai masuk IPT, ramai lagi yang tidak bernasib baik seperti mereka.
2) Sekarang ada PTPTN, tapi sebelum pinjaman PTPTN lulus, dari mana datang duit buat bayar yuran IPT yang bukan murah. Masa nak PMR, SPM, mak bapak dah melabur banyak dah, hantar tuisyen, belikan buku latihan.. tu semua duit dari titik peluh mak bapak. Kalau mereka dibuang kolej kerana masalah displin, pelaburan mak bapak tu sia-sia sahaja.
3) Bila kes turun naik mahkamah, mungkin mereka rasa hebat macam hang jebat, tapi bayangkan air muka mak bapak mereka.. malu dengan keluarga, malu dengan orang kampung....... 

Saya tak check sangat pasal AUKU ni.. masa saya kat universiti dulu, tak kisah pun dengan AUKU ni. Fokus kami pada waktu itu adalah belajar & enjoy campus life &. Memang ada yang berpolitik kampus, setakat majlis perwakilan pelajar je....

Pandangan peribadi saya, AUKU menjadi masalah kepada sesetengah orang saja terutama pemimpin pelajar tahun akhir 60'an dan awal 70'an.  Orang-orang ni sekarang dah jadi pemimpin politik, jadi macam dendam kesumat tak sudah. Adakah penghapusan AUKU untuk kebaikan mahasiswa sekarang atau sekadar melangsaikan dendam kesumat sesetengah orang? hm.. some points to ponder....