Sedara2ku...

23 January 2012

Anak2 kurang ajar, salah siapa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entah kenapa tiba2 saya teringat kisah yang saya lihat di sebuah klinik suatu waktu dahulu. Seorang anak kecil dalam lingkungan 4 tahun melihat wajah Tun Dr Mahathir di majalah sambil berkata pada bapanya..." Abi, ni atuk Mahathir, orang jahat kan?". Bapanya pulak menjawab dengan spontan "Ya". Hati saya berkata-kata... aduhai... anak sekecil ini dah di "doktrin"kan dengan sikap membenci orang... 

Beberapa tahun selepas itu pula, kecoh ibubapa buat laporan polis dan menyaman guru kerana merotan. Suami kawan saya yang bertugas sebagai polis telah diserang oleh ibubapa kerana membawa anak ponteng sekolah dan hisap rokok di kubur cina ke balai polis. Beliau dituduh sengaja nak memalukan ibubapa yang berkedudukan dalam PIBG dan  dalam masyarakat. Waktu itu, rasanya anak yang saya lihat diklinik dah mula mula masuk sekolah menengah.

Sekarang... kecoh pula pelajar2 IPT buat hal, demonstrasi, masalah sosial hingga melahirkan bayi luar nikah didalam tandas, di asrama dsb bukan perkara pelik lagi...  Bila dicongak lagi, hmm.. anak itu dan yang sebaya, dah sampai umur masuk Universiti! Wow, remaja2 ini membesar di waktu orang sibuk "reformasi" yang juga menghalalkan banyak perkara diluar peradapan timur contohnya memaki hamun dan membenci sesama manusia , juga zaman ibubapa terlalu menyayangi anak , semua orang lain salah...

Hari ini di suratkhabar, keluar berita pelajar KUIN yang digantung pengajian kerana terlibat dalam demonstrasi tahun lalu, menghantar surat berdamai serta tawaran kepada kolej, siap ada deadline! Sebagai pembaca, saya terfikir, adakah itu surat perdamaian atau ugutan kepada kolej? Mereka tidak menunjukkan tanda2 insaf!

Wahai ibubapa? Anak2 adalah refleksi didikan kita. Adakah cara didikan kita ni betul? Adakah anak2 yang kita ajar membenci orang dan sentiasa menyalahkan orang lain boleh membela kita semasa kita tua? semasa kita sakit? 

renung-renungkanlah.....No comments:

Post a Comment