Sedara2ku...

15 January 2012

Resepi : Kek Coklat Kukus

Assalamualaikum...
Petang tadi Tokabah datang dengan Mokcu & Arif. Jadi saya dengan rajinnya buat Kek Coklat Kukus, excited nak kasi Arif rasa, maklum le, sejak masuk sekolah tadika ni belum buat apa2 pun untuk dia..

btw, sejarah Kek Kukus ni... sejak duduk rumah, teragak le pulak cari resepi Kek Coklat.. cari punya cari jumpa macam2 resepi, baik di blog-blog mahupun di youtube. Test banyak kali, kejap jadi kejap fail. Kiranya kalau jadi nasib baik la ye... Tetapi dari setiap kegagalan, saya usaha lagi. akhirnya. .. alhamdulillah.... dah tau cara buat kek coklat kukus..

Sebelum menaipkan resepi kek ni, terlebih dahulu saya nak minta ampun dan maaf kepada tuan punya asal resepi yang saya dah olah dan buat ikut suka hati sendiri.

KEK COKLAT KUKUS

bahan dan cara membuat.

150g tepung gandum
1 camca teh baking powder
1 camca teh bicarbonate soda
(ayak dan ketepikan)

100g serbuk koko
250g gula kastor
1 tin susu cair (400g)
250g susu pekat /krimer manis
200g minyak masak
(campur semua dan panaskan atas api perlahan. Kacau selalu hingga sebati dan berkilat . Tak perlu sehingga mendidih)

4 biji telur ayam (saiz sederhana)
Pukul hingga kembang.

1) Panaskan air dalam kukus sehingga mendidih.
2) tuangkan sedikit demi sedikit larutan koko panas kedalam tepung dan kacau.
3) Masukkan telur yang telah dipukul dan kacau lagi.
4) Gris loyang dengan   minyak / majerin / mentega.
5) tuangkan adunan kek dan kukus selama 1 jam. Apabila telah masak, biarkan sejuk sebelum dihias.

Nota : tutup loyang menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan wap air jatuh ke dalam kek.

larutan coklat sebagai hiasan.

cairkan 2 sudu mentega
2 sudu serbuk koko
sedikit susu cair + susu manis.
kacau atas api perlahan - sehingga semuanya larut dan sebati.
tak perlu kacau lama2 diatas api, takut hangus. (nanti pahit pulak kokonya...)

Bila kek sudah sejuk, sapukan larutan coklat atas kek dan hias mengikut citarasa anda....

hari khamis lepas saya buat kek untuk kawan2 anak yang datang untuk group study. Ingatkan ada berbaki boleh le saya makan lagi. balik kerja hari jumaat jengah peti ais tinggal loyang kosong saja. Katanya budak2 tu balik sekolah, singgah rumah, sambung makan lagi... Family saya dan kawan2 anak suka, tentu family anda pun suka juga....

selamat mencuba...







 







No comments:

Post a Comment