Sedara2ku...

29 May 2012

cuba tengok dari sudut lain.....

kecoh kecoh kecoh.... no plat www 1 katanya dah dimenangi oleh Sultan Johor....

di Yahoo, di fb dimana2 manusia dok memperkatakan hal ini. Ramai yang bangga dan tak kurang juga yang mengutuk. Tiba2 keluar ayat, siapa sponsor, duit rakyat, kalau bantu rakyat miskin, bla bla bla...

hello hello hello.. sebagai rakyat johor saya bangga. Suka hati Sultan saya lah nak belanja wang berapa banyak pun, jangan hanya tengok berapa jumlah Sultan saya belanja, cuba tengok berapa banyak Sultan saya dah bawa masuk duit untuk negeri Johor tercinta ini.Sultan saya dengan idea originalnya buat kembara mahkota, sultan you all ada ke? Disebabkan kesungguhan sultan johor untuk acara kembara mahkota, berapa banyak duit dah dibawa masuk untuk sektor pelancungan......

kawan2 di fb pun dah ramai share tweet dari anakanda sultan.. yes.. sultan Johor tak ambil duit elaun. Baginda simpan duit tu dalam tabung yayasan untuk digunakan bagi kepentingan rakyat. Rakyat negeri johor yang tak pernah ambil tahu.. pernah dengar mados? atau stesen radio best 104 sensasi selatan? tak termasuk bisnes lain2.. do your homework, carilah jenis2 perniagaan yang dimiliki oleh Sultan dan keluarga baginda....

daulat tuanku.





26 May 2012

cikgu dia encem..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Semalam bila buka blog saya terperanjat besar.. ha?.. dah hit lebih 10000? Siapa yang baca ngomelan saya ni ya.... apa2 pun semoga apa yang dibaca membawa manfaat kepada anda semua.

Malam tadi, jumaat malam sabtu, seperti biasa saya balik lambat sikit. Sememangnya hari Jumaat habis kerja lambat disebabkan rehat tengahari panjang.. ini trend orang kerja kilang ye... salah usaha untuk menjaga kebajikan pekerja. Tetapi semalam juga adalah hari pernikahan seorang staf saya, Azizan. Pasangannya sama tempat kerja. Balik kerja kami ramai2 singgah ke rumah pengantin perempuan makan nasi jagung. Selamat Pengantin Baru dan Selamat menempuh hidup baru kepada Azizan dan Azimah.

Yang nak diceritakan adalah... bila balik rumah dah kenyang makan nasi minyak.. aduh.. penyakit malas masak melanda. Apalagi... kekedai le kita.. tempat kegemaran keluarga saya A&N Corner.. restoran tomyam le....

Duduk sekejap tiba2 Haleeda excited semacam.. hm.. rupa2nya cikgu dia yang handsome tu datang makan ditempat yang sama. Cikgu tu cool aje.. buat2 tak nampak. tapi sebelum ni dia pernah sindir Haleeda dalam kelas..." satu hari cikgu pergi makan, ada sorang anak murid cikgu tu makan dengan keluarga, tak ajak cikgu pun......"  Haleeda serba tak kena.... hinggalah cikgu siap makan dan tinggalkan restoran.

Hmmm.. anak daraku dah mula suka kat cikgu.. baru darjah 2....

22 May 2012

kerana kau lupa hari jadiku...

Assalamualaikum

Hari Ahad lepas terbaca mengenai Almy Nadi merajuk dengan boyfriendnya.  Ala.. kesian dia....
baca kisah Almy Nadia mengimbas kembali nostalgia dulu2...

Kisah saya suka pada seorang rakan, dan dari layanan beliau rasanya tidak bertepuk sebelah tangan.
2 tahun masa berlalu, saya masih menunggu.. tetapi dalam tempoh itu banyak peristiwa berlaku,
peristiwa yang menyebabkan keyakinan diri sendiri mula goyah... Kemuncaknya... orang yang diharapkan mengucapkan Happy Birthday kepada saya hanya ucapkan happy belated birthday. 3 hari kemudian.

Walau pun hati yang luka terubat seketika, berlaku lagi peristiwa yang menggugat keyakinan diri saya. Akhirnya, salam dari orang lain disambut,  bukan kerana suka tapi kerana kecewa.., tup2 rupanya dia pun kecewa.. ish.. tak faham.. kenapa pula dia yang kecewa.. alkisahnya saya gagal membaca kesungguhan dari tindak tanduknya...  

Expectation lelaki dan perempuan berbeza. wanita mengharapkan kepastian, lelaki pula memerlukan wanita faham.... bila disingkap kembali.. kekecewaan menunggu ucapan darinya sehingga ke detik 12 malam menjadi titik tolak kepada keputusan saya untuk melupakan harapan dan membuka lembaran baru... 

Menunggu dan mengharapkan pasangan menunggu tak kan berjaya tanpa komunikasi 2 hala yang baik. 

12 May 2012

bahasa budaya bangsa

Sejak peristiwa bersih yang tak berapa bersih  ni
makin menjadi2 pula komen friend yang ala2 minat kearah baju kuning
tapi apa salah makcik2 felda, pakcik2 PPRT yang dikecam membaca surat khabar arus perdana
kenapa babitkan mereka dalam komen anda yang berbaur penghinaan

Dalam mengejar cita2, sibuk dalam perdebatan,
mungkin pemimpin kita lupa tanggungjawab mereka
menunjukkan contoh yang baik kepada rakyat jelata.
Budaya kurang ajar dah jadi biasa
lupa adab lupa segala...\

Mungkin PRU depan anda berjaya
siapa tau, mungkin rezeki anda.
tetapi ....
jangan lupa...
sejarah telah membuktikan, setelah suharto, marcos dan pemimpin lain kecundang
berapa lama pengganti mereka bertahan?
anak2 yang diajar kurang ajar,
dah menyerap sikap negatif sebagai budaya
kau ajar mereka meludah orang sekarang
tak mustahil mereka akan meludah ke muka mu semula...




Semoga rohnya dicucuri rahmat...

Petang semalam dapat khabar sedih dari abah,
katanya tok busu telah kembali ke rahmatullah,
sedih...

Tok Mardan atau orang kampung di Sg Sudah, Muar memanggilnya wak ji'on.
Merupakan adik bongsu arwah Atuk Temah, nenek sebelah ibu saya.
Contoh kepada ibu bapa yang berjaya mendidik anak2 menjadi insan berjaya.
Salah seorang anaknya pernah menjawat jawatan Timbalan Naib Canselor di salah sebuah universiti Nasional di Malaysia.
Tiap raya apabila anak cucu menziarahinya disambut dengan cucuran airmata.. tok busu memang suka menangis, kala sedih dah tentu, kala gembira pun sama....
dia selalu bercerita kisah zaman perang Jepun. Saya selalu mengusik suruh dia menyanyi lagu2 jepun dulu2.. dia akur, menyanyi dengan bangga.. sesekali keluar ayat2 dalam bahasa jepun..

Ramai tak tau atau arwah sendiri seolah2 mengelak untuk bercerita...
legasi yang ditinggalkan oleh arwah datuknya....
yang sudah-sudahlah.. selalu dia berkata.
ibu arwah tok busu, saya pernah dengar keluarga memanggil beliau embah timah...
seingat saya masih hidup sehinga saya berumur 8 atau 9 tahun..
adalah anak bongsu kepada ORANG KAYA ALI...
tertulis dalam sejarah orang yang membuka kawasan Sungai Balang...

Selamat jalan tok busu...
kami doakan kesejahteraanmu,
semoga segalanya dipermudahkan disana...
amin....


10 May 2012

Bila saya merajuk...

Semalam entah kenapa ter.. emosi pulak...
balik kerja penat2, seperti biasa....semua kerja rumah hatta masak air pun nak kena suruh..
kalau tak..tak ada lah yang gerak
Siap masak, panggil semua makan, saya suapkan sufyan, lepas tu sendiri pun tak makan dan terus masuk bilik... sampai pagi...
segala sapaan baik dari anak hingga ke bapak saya tak layan..
subuh tadi bila sedar, suami tidur kat atas carpet dihujung katil....

Seperti biasa, masak air, gosok baju sementara tunggu air mendidih.
azan subuh suami keluar dari bilik, saya beritahu lampu dapur terbakar...
suami ala2 takut nak tegur.. kenapa ek..
oh ye.. saya dah terlupa saya merajuk malam tadi..

Sehingga malam ni..
Khaleed dan Azam masak nasi dan buat air...
Haleeda tolong tumbuk rencah
Ayah dia pun.. rajinnya tolong...
sufyan.. seperti biasa.. paling memahami....
semua 5 bintang...

Dek kerana semua bagi kerjasama
Semua kerja siap,
sempat lagi mengadap Kuch2 Hota Hai sambil menulis blog.
Kalau lah macam ni hasilnya..
mau tiap2 hari nak merajuk...



04 May 2012

kisah seram ...

Assalamualaikum

Walaupun lama tak update blog, sesekali saya datang menjengah juga.. apa nak buat.... idea ada tapi mata tak bagi kerjasama... baru on laptop dah terlelap.

Semalam Mariya, salah seorang kawan zaman ITM update di facebook kisah ala2 misteri nusantara.. pukul 2.30pagi, sewaktu memandu bersama famili, dia nampak 2 orang sedang melambai ditepi highway utara selatan. sorang tu katanya betullah berdiri sambil melambai, tapi yang peliknya sorang lagi boleh baring atas kereta ala2 rehat tepi pantai.... katanya anaknya pun nampak sama.. tapi bila dah lepas, toleh kebelakang dah tak ada.. tak tau le tak nampak sebab gelap atau ,,,,,

Seperti biasa, kalau kawan2 zaman ITM update di facebook, maka kawan2 yang lain akan komen. Kami buka cerita ala2 misteri nusantara masa diasrama Jati Blok E, tahun 1983... Kira sendiri lah.. berapa umur makcik ye....  Masa tu kami adalah group pertama yang tinggal, kawasan baru, jadi banyaklah cerita misteri. Unit flat yang kami duduki memuatkan 10 orang, 2 bilik memuatkan 4 orang tiap satu, dan dapur diisi dengan 2 orang. Saya, Ani, Bibah dan Mariya tinggal dibilik belakang berdekatan dengan bilik air. Bilik orang lain dah kecoh kena kacau tapi alhamdulillah bilik kami selamat. Mula2 orang heran jugak kenapa ye.. setelah mereka siasat keluarkan ayat power dari rakan serumah si Aisyah :
"orang bilik ni semua tidur mati, agaknya penat hantu usik pun tak perasan.. "
resepinya mudah je.. semua tidur mati!

Kami pun ungkit kisah lama.. nak tau.. cerita intro kat ngangkung tu.. pasal orang yang hilang kepala di highway karak.. kisah tu sebenarnya dah kecoh zaman saya di ITM. Zaman tu highway karak baru buka...

malam jumaat ni buka cerita seram lah pulak...goodnite.... wassalam.