Sedara2ku...

23 June 2012

Hari Terbuka : kisahnya...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Terkesima sebentar bila melihat sudah lebih 11,000 hit. terima kasih kerana singgah disini.. semoga apa yang diluahkan disini memberi impak positif kepada anda semua.

Semalam dan hari ini adalah hari terbuka disekolah anak2. Memiliki anak yang berada dikelas paling depan dan kelas paling belakang memberikan saya satu persepsi:

CIKGU DIKELAS PANDAI, STRES DISEBABKAN OLEH IBUBAPA YANG MENGHARAPKAN YANG TERBAIK DARI GURU DAN ANAK MEREKA.

CIKGU DI KELAS BELAKANG, MELAMPIASKAN STRES MEREKA KEPADA IBUBAPA YANG HADIR.

tak ada mak bapak yang biarkan anak mereka bodoh sepanjang hidup, masing2 berusaha dengan cara masing2 untuk menjadikan anak mereka orang berguna kepada ibubapa, bangsa dan negara. tak perlulah cikgu menuding jari menyalahkan ibubapa.

saya juga lebih terkesima bila mendengar cikgu yang terlalu seronok bersyarah kepada ibubapa ter... sebut nama anak orang lain dan menceritakan keburukan budak tu.. saya tak suka anak saya diperlakukan begitu, tentu mak bapak budak tu jugak tak suka ...

setiap kali balik dari open day disekolah, saya tak boleh elak dari meyimpulkan bahawa 
SIKAP CIKGU YANG JUDGEMENTAL TIDAK MEMBANTU KEMAJUAN MURID.

Ya Allah... semoga sikap negatif segelintir guru ini tidak mempengaruhi anak2ku.. amin..ya rabbal alamin...

13 June 2012

Hantu Telekung...

Assalamualaikum.

Waktu nak masuk meeting di ofis, rakan sekerja yang juga tinggal si satu kawasan perumahan dengan saya tiba2 memulaka perbualan :
A : Ada dengar cerita tak?
Saya : Cerita apa?
A : Budak kawasan perumahan awak kena tangkap..\
Saya : Kenapa?
A : Pakai telekung dan takutkan orang kat area lapang dekat dengan surau.
Saya : Jadi hantu? hahaha... 
A : Hahaha... kena tangkap dengan jiran saya, ada orang tua jatuh motor sebab terperanjat kan dia...
Saya : Berapa umur budak2 tu?
A : Dlm 15 or 16
Saya : Alamak, tak mustahil idea tu datang dari saya!
A : Kenapa ?
Saya : Saya pernah cerita kejadian serupa kat rakan2 anak saya yang sebaya.....

Balik rumah, saya terus tanya anak bujang saya Khaleed. 
Rupa2nya ada kawan dia pernah buat perkara yang sama disekolah....menyergah kwn2 yang di Surau sekolah pada waktu pagi dengan memakai telekung.
Saya tanya mana rumah budak tu...
alamak! description rumah budak yang kena tangkap tu serupa dengan description rumah kawan Khaleed. Tanya nama bapak, sah ... . rumah yang sama....

Kesian pada orang tua yang jatuh motor tu.. tapi untuk anak2 yang menyergah.. pengalaman ini, buruk atau baik, bakal menjadi kenangan terindah untuk diceritakan kepada generasi akan datang,,,

03 June 2012

Himpunan Hijau mengguris hati....

Assalamualaikum,

siang tadi pergi jemputan kahwin rumah sepupu arwah mak, meriah bertemu sanak saudara, ketika salam pokda sebelum berpisah, pokda tiba2 kata.. rajin2 menulis.... aik.. pokda baca ke blog ni? hehehe... termalu lah pulak...

Topik yang melekat difikiran hari ini.. hmmm.. kawan2 fb dok post gambar himpunan hijau kat Alor Star tu.. 

Personally saya rasa ianya sangat kurang ajar! 2 Jun 2012 adalah sambutan Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. Tahun ini adalah tahun pertama Sultan Kedah menjadi YDP Agong dan sepatutnya diraikan oleh rakyat Kedah. Tetapi pagi tadi, mungkin suasana di Alor Star lebih meriah. It was a bad move! Rasanya tak salah kalau pilih lokasi lain kalau pun mesti buat pada tarikh ini.

Anda telah menguris perasaan rakyat Kedah yang sayangkan Sultan mereka, sedangkan anda perlukan undi mereka untuk terus bertahan memerintah disana...

01 June 2012

Kami panglima perisai boss..

Assalamualaikum
Sejak minggu lepas saya asyik kena jawab dengan accounts dept, bertalu2.. aduh... spending itu bukan saya punyalah.. rasa macam nak jegilkan mata kat budak accounts tu. Bila asakan bertalu2, perisai kesabaran saya juga mula menipis.. hahaha.... terlepas ayat "you are testing my patience" kat accounts dept. Tiba2 semua email stop.. ha? tak kan ayat gitu pun dah kelu kot.. kau yang bertalu2 tembak kat aku... apa pun redha je...
Isnin, Accounts Manager balas email ke bos... aduh sopannya ayat... ish. pelik ni.. selalu dia ni megah dengan angin dia je, tak kira angin orang... bos pun terperanjat.. Accounts manager ada cakap apa2 ke.. bos skype dari jepun... nai.. pendek je saya jawab.. maknanya tak ada. Bos pun heran dengan kesopanan si Accounts Manager.
Semalam bos HR panggil saya..  saya tahu ni mesti ada kena mengena dengan angin pus pus saya kat email tempohari. tuan haji mengelak tak nak jawab.. ok.. kelok sana kelok sini, layankan je lah.. sudahnya keluar ayat sebenarnya.. saya sergah je kat bos HR tu.. tuan haji kena kaunseling saya kan? heheheh. apsal lah bos sorang ni... patutnya dia kaunseling saya.. terbalik dah. saya pulak yang kaunseling dia.. ish... tak padan dengan belum confirm lagi makngah ni....
senang je ayat saya kat tuan haji tu.. you are dealing with working adults bukan budak sekolah rendah.. orang accounts tu kena faham, we are professionals and doing our work. Interupting our work and dictating what to do is insulting our professionalism. ish. terer jugak makngah ckap omputih....
Kita pun tahu kerisauan mereka pasal kos operasi, tapi jangan lah ada double standard, dengan orang lain mentang2 bos mereka macam singa lapar, bukan main bersopan santun, tapi mentang2 bos saya tu sangat humble orangnya, dia pulak nak jadi singa. Hai .. kami sebagai panglima2 perang.. (macam askar lah pulak).. kenalah jadi perisai bos.. bos kurang pedas, kami le kena jadi cili padinya....
whatever it is, we have the same ultimate goal : PROFITABILITY OF THE COMPANY....