Sedara2ku...

29 July 2012

Resepi : Sardin

Assalamualaikum & Salam Ramadhan...
Ramadhan dah masuk minggu kedua. Alhamdulillah, tahun ni dipermudahkan urusan melangkah ke masjid bersolat terawih. Tahun2 terdahulu, selalu tinggal dirumah atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.. semoga, semangat dan keberkatan ini dipermudahkan sehingga ke penghujung Ramadhan. Alhamdulillah.. anak dara saya Haleeda yang baru darjah 2, masih belum tinggal puasa... dia juga tekun ikut pergi ke masjid untuk terawih.
Orang kata Ramadhan ni lain rumah, lain cara.. Begitu lah. dirumah saya, bab berbuka, tak kisah. asal mengenyangkan.. tak semestinya nasi. Tapi bila sahur, saya akan pastikan semua bangun dan makan nasi. Bukan sahaja mengejar pahala sunat bersahur, saya nak semua mendapat tenaga yang cukup bagi berpuasa sepanjang hari. 2 hari lepas anak-anak minta lauk sardin untuk sahur. Hihihi...mak mereka ni suka je, boleh bangun lambat sikit... cara masaknya senang sangat, resepi turun temurun dari arwah mak saya yang ditambahbaik sedikit.




sorry le gambar tak lawa mana.. pagi-pagi buta, kamera pun tak bagi kerjasama.

Bahan :
Sardin berkuah tomato - 1 tin (saiz ikut suka anda)
1 biji bawang besar (saiz sedang)
2 ulas bawang putih.
sedikit Halia
sedikit kunyit
Asam jawa / asam keping.
garam

optional :
Kentang - goreng ikut bentuk kesukaan anda.
 bunga kantan, jika suka.

Cara membuat :
1) Hiris bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lada hidup/cili padi.
2) panaskan minyak dan tumis semua bahan diatas.
3) Masukkan sardin dan sosnya sekali, tumis sekejap.
4) masukkan air dan sedikit asam jawa/asam keping.
5) Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
Kalau tambah kentang, masukkan kentang yang telah digoreng dahulu, dan biarkan mendidih. rasa kentang akan sebati dengan kuah menyebabkan rasanya lebih lemak manis.

selamat mencuba...




21 July 2012

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Assalamualaikum.

Alhamdulillah Ramadhan tiba lagi. Saya berdoa semoga Ramadhan kali ini saya dikuatkan iman untuk lebih bertakwa kepada Allah...

Yes, semalam permulaan yang baik... alhamdulillah kami sekeluarga telah bersolat terawih di Masjid Bandar Putra, Kulai. Hmm.. meriah sungguh, parking sampai luar... nasib baik suami selalu solat jumaat disitu, jadi tau kat belakang masjid ada parking... alhamdulillah dekat untuk angkat sufyan.. yes, sufyan solat terawih sampai habis... dia siap komplen khaleed mengelat tak habiskan 20 rakaat.. lepas 14 rakaat, dia mengelat sampai masuk solat witir.. hmm... 

Marhaban ya Ramadhan.. kita raikan bersama..

19 July 2012

Malaysians wherever we are

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Penghujung bulan Jun 2012, tiba-tiba saya mendapat mesej dari Kak Pushpa di facebook. "tolong bagi alamat, kakak nak hantar majalah lama...." awal Julai, majalah yang dijanjikan sampai ketangan saya... majalah terbitan tahun 1991..majalah yang sudah berusia 21 tahun masih cantik.... Mata terpaku pada gambar lama di Malaysian Restaurant di Chiba. gambar di majalah hitam putih, tetapi saya paparkan gambar warna yang ada dlm simpanan saya.. 

Saya taip semula isi kandungan artikel tulisan kak Pushpa Panadam untuk semua.

chiba daigaku malaysian students 

Life in Japan was a great experience for me in terms of what being a Malaysian meant. In the one-and-a-half years that I was there recently under a teachers' programme, I stopped considering myself an Indian, although I was often mistaken for one. I began to call myself a Malaysian.
I spent the first six months in Osaka, learning the Japanese language, living in an international student community. Yet, it was the Malaysians under the same programme that I sought out. We provided each other support, a touch of home, slipping unconsciously into Bahasa Malaysia. The ethnic differences melted in the larger context of the Malaysian backdrop of open homes / rooms and a feeling of family crept in.
Soon it was time to go to our respective universities. For me, Chiba, 38 minutes by train to Tokyo station, was to become home for the next one year of my stay in Japan. Life in Chiba contrasted drastically with that in Osaka at first. For one, I arrived in the foreign student dormitory in cast and crutches due to a ligament tear and it was the others teachers from my Osaka group whom I turned to for help.Despite our varied backgrounds and languages, the same programme and the similar experiences to be shared bonded us. I could not seek Malaysians out for a simple reason - what did we Malaysians look like? They were easily mistaken for Chinese, Taiwanese, Indonesians.. they in turn passed me by taking me to be an Indian, a Pakistani...
All that changes when Rosnah came to my room. She knew of me through Kak Kao, my "senpai"(senior). I stayed in Kao's room and received as "inheritance" from her, a bicycle, stove... as is the tradition in these universities. You can be sure it was much appreciated, this feeling of being cared for. Ros immediately introduced me to the other Malaysians as Kak. With that , I was warmly welcomed into the Chiba University Malaysian Community. Back in  Malaysia, I am Akka (Tamil for elder sister) which often extended to my sister's friends as well. So being called Kak I felt I was among my younger brothers and sisters.
The Malaysian were a close lot and they had a committee that organized get-togethers in true Malaysian style for Hari Raya, Chinese New Year and welcome graduation parties. We had Malaysian food stalls, talks and performed Malaysian dances at the community center. Despite their busy schedule of study and arbeito (part-time work) there was always time for a smile, small talk and tea, help and advise. Chong, a Masters student would give me a ride to the university if he was around, introducing me to his Japanese friends. The same warm welcome was extended to Mum when she came to stay with me for a month. She was Makcik (the other foreign students called her Okaasan - mother in Japanese) and was included in the University festival, helping at the stall. she was invited to a Malaysian dinner where she was the only non-student. 
My memories of these beautiful Malaysians are too many to recount yet I want to add just one. I panic when it comes to cooking and once when asked to prepare Malaysian dishes, I solved it by saying; "Hey Ros, boleh tolong Kak masak tak?" She readily replied. "Bila Kak, sekarang? Boleh?"
I learnt then that despite being of different ethnic origins, Malaysian do have unique characteristics that set us apart. We smile easily, help willingly and accept readily someone who is different . When asked why this was so, the answer was, "Well Kak, in Malaysia we are so used to people who are different being our friends..."
Now back in Malaysia I try to stop myself from classifying people and learn to see them instead as people with a capacity to love and grow.I begin to be aware of good little things, such as four-year old Audrey Ooi making herself at home in my house and calling Mum "patti". Another four-year old sits herself confidently in a Buddhist home and talks to the two tots. I am awakened to how easily one can allow oneself to be divided by politics when what is important is that we remain a people with a heart full of love.
Pushpa Panadam.
Saya terharu membaca tulisan Kak Pushpa. Saya sertakan juga gambar lain untuk tatapan. Diluar negara, kami lebih bersatu berbanding dengan dinegara sendiri.

makcik bersama kami ke gathering pelajar malaysia chiba univ
Majlis meraikan pelajar asing. Gambar ni masuk suratkhabar!

team karipap, yang lelaki menguli dikelolakan oleh Kak Ong. Yang perempuan buat inti, saya le leadnya...

07 July 2012

keranamu EPJ

Assalamualaikum, Salam pagi Sabtu.



Ada kawan fb upload gambar diatas, terkenang kisah dulu2.. disini segalanya bermula.. 11 tahun di sini bagaikan graduate dari Institut Latihan. 

Imbas kembali kenangan disini....
Ya segalanya bermula disini, fresh graduate yang begitu eager nak memulakan kerjaya di kilang. waktu tu banyak benda kena belajar. Hari ke 3 bekerja dah night flight ke Kota Bahru, 3 bulan bekerja cuma cuti pada 1 Mei, itupun sebab cuti umum jatuh tengah minggu. Kerana EPJ, saya sampai kemana2, seluruh semenanjung dah diteroka, sampai batam dan surayaba, Indonesia. Pernah juga 2 kali menjejakkan kaki ke Seiko Epson, Nagano, Jepun. Sempat jumpa 4 MD,  sempat meninggalkan sejarah disana.

Saya bekerja dari April 1992 - Mac 2003. Bermula dari bangunan kecil dan kantin yang layak dipanggil warung sahaja. Waktu tu kawasan kempas belum begitu diteroka, kereta yang lalu depan kilang masih boleh dikira. Tiap 6 bulan ada kejadian histeria.. sampai Mr Liang (ex boss saya) menubuhkan pasukan ghost buster. Kami bukan tukang tangkap hantu, cuma tukang mengawal keadaan apabila histeria berlaku. Cikgu Esa, Aziz Driver akan kelam kabut menjadi driver, hantar pesakit kemana2... Meriah waktu tu... paling tak lupa. gara2 hilang sabar, air suam dan tepukan dibelakang badan pesakit, saya digelar tok bomoh besar hahaha.... 

Gara-gara histeria juga, acara Maulidur Rasul dah jadi acara tahunan. Permintaan Mr Liang, nak buat Maulidur Rasul boleh, tapi dia nak disertakan dengan kompang keliling kilang. Waktu tu orang tak tau apa rasionalnya.. nak tahu kenapa? dia kata orang cina buat bising halau hantu, you all selawatlah sambil pukul kompang keliling kilang, hantu lari, pekerja senang hati... Logik yang saya kagum sehingga hari ini.

Tahu tak, dulu mereka panggil Kaizen sebagai ISA (Improvement  Suggestion Acitivity) tapi ramai komen takut keliru dengan Internal Security Act. Ketika penjenamaan semula, saya telah memenangi pertandingan menamakan activiti kaizen.. SUMBER, sumbangan untuk kemajuan bersama. Logo sumber pula dimenangi oleh Radzi dari section yang sama.

Kami juga adalah sebahagian dari jawatankuasa yang merekabentuk uniform yang mereka guna sehingga sekarang. Batik purple ditepi uniform adalah idea dari manager2 jepun nak masukkan elemen batik pada uniform. Asalnya kami hanya mahu letakkan print epj sahaja. Well, it was a good decision, sampai sekarang pun corak batik tu tak jemu dipandang.

Tingkap tingkat atas yang nampak dari jalan raya mengingatkan saya, aku pernah duduk membelakangkan tingkap itu. Dari tingkap itu saya menyaksikan, apabila ekonomi baik, kereta bertambah, apabila ekonomi merudum kereta berkurangan, menyaksikan juga penarik kereta menjalankan tugasnya....

Untuk mencari pekerja, macam2 kami dah buat.,,, Sebelum buat temuduga terbuka dikampung2, kami jugalah yang jadi tukang tampal poster, pokok besar, dinding kedai .. kadang2 rasa macam pekerja pilihanraya. Nasib baik masa tu pihak kerajaan tempatan tak begitu tegas menguatkuasa, kalau tak...  Waktu tu memang nekad, kemana saja tak pergi, JTR, Balora Mastika, balairaya kampung dan felda, pernah sorang bapa hantar anak temuduga, duduk depan saya bertongkatkan parang panjang. En Rahmat (pegawai atasan saya pada waktu itu) meninggalkan saya seorang beserta alatulis untuk temuduga sementara dia pergi ke lokasi seterusnya.. tapi pengalaman ini lah yang membina jati diri saya menjadi saya sekarang.

Kerana EPJ juga orang kenal saya dlm program Hello - hello Epson. sampai sekarang, jenama Epson masih melekat di belakang nama saya walaupun dah 9 tahun meninggalkannya, dah 4 kilang dan 1 training center menjadi persinggahan saya. 

Untuk warga EPJ, hargailah apa yang anda ada..
jika jodoh di sana sudah tiada
pastikan anda pergi bukan kerana marah atau terpaksa.
biarlah 10 tahun lagi anda boleh menoleh kembali dan berbangga
aku pernah hadir disana....