Sedara2ku...

29 July 2012

Resepi : Sardin

Assalamualaikum & Salam Ramadhan...
Ramadhan dah masuk minggu kedua. Alhamdulillah, tahun ni dipermudahkan urusan melangkah ke masjid bersolat terawih. Tahun2 terdahulu, selalu tinggal dirumah atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.. semoga, semangat dan keberkatan ini dipermudahkan sehingga ke penghujung Ramadhan. Alhamdulillah.. anak dara saya Haleeda yang baru darjah 2, masih belum tinggal puasa... dia juga tekun ikut pergi ke masjid untuk terawih.
Orang kata Ramadhan ni lain rumah, lain cara.. Begitu lah. dirumah saya, bab berbuka, tak kisah. asal mengenyangkan.. tak semestinya nasi. Tapi bila sahur, saya akan pastikan semua bangun dan makan nasi. Bukan sahaja mengejar pahala sunat bersahur, saya nak semua mendapat tenaga yang cukup bagi berpuasa sepanjang hari. 2 hari lepas anak-anak minta lauk sardin untuk sahur. Hihihi...mak mereka ni suka je, boleh bangun lambat sikit... cara masaknya senang sangat, resepi turun temurun dari arwah mak saya yang ditambahbaik sedikit.




sorry le gambar tak lawa mana.. pagi-pagi buta, kamera pun tak bagi kerjasama.

Bahan :
Sardin berkuah tomato - 1 tin (saiz ikut suka anda)
1 biji bawang besar (saiz sedang)
2 ulas bawang putih.
sedikit Halia
sedikit kunyit
Asam jawa / asam keping.
garam

optional :
Kentang - goreng ikut bentuk kesukaan anda.
 bunga kantan, jika suka.

Cara membuat :
1) Hiris bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, lada hidup/cili padi.
2) panaskan minyak dan tumis semua bahan diatas.
3) Masukkan sardin dan sosnya sekali, tumis sekejap.
4) masukkan air dan sedikit asam jawa/asam keping.
5) Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
Kalau tambah kentang, masukkan kentang yang telah digoreng dahulu, dan biarkan mendidih. rasa kentang akan sebati dengan kuah menyebabkan rasanya lebih lemak manis.

selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment